Välj en sida

Nintendo Switch har gått som tåget sedan lanseringen i mars 2017. Den har varit bäst säljande konsol i Nordamerika i många månader, och i Japan slår den PS4 med bred marginal varje vecka.

Nu menar dock vissa bedömare att försäljningen för Switch kan vara på väg att sakta in. Investerarna är uppenbarligen inte nöjda med Nintendos planer för detta år. Företagets E3 var en tragisk tillställning med fullt fokus på ett spel – Super Smash Bros. Ultimate, som släpps i december. Men utöver Pokémon finns inte mycket annat för andra halvan av 2018.

Detta oroar tydligen investerarna så pass mycket att Nintendos aktie har fallit med 17 procent i år. Nintendo har satt ett styvt mål för det innevarande räkenskapsåret – i januari avslöjade företagets avgående VD Tatsumi Kimishima att Nintendo tänker sälja 20 miljoner Switch-konsoler till den 31 mars 2019.

Om detta mål nås har Nintendo sålt 40 miljoner konsoler på bara två år, en fantastisk bedrift som matchar det Sonys PS4 lyckats med. Vissa menar nu att det är osannolikt att Nintendo når detta mål med dagens glesa schema av spelreleaser.

Analytikern Michael Pachter tror inte att Nintendo når målet på 20 miljoner utan snarare hamnar på hälften. Men Pachter har haft fel förr. Många gånger.

Kimishima hävdar visserligen att Nintendo ännu inte har visat upp alla spel som släpps i år, men vi är redan inne i juli. Vad mer kan de värpa fram i detta sena skede?

2017 var galet med spel som The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Splatoon 2, Mario Kart 8: Deluxe och Super Mario Odyssey.

De har inte haft något som liknat detta i år. Det var väntat, men å andra sidan får inte strömmen av releaser torka ut helt och hållet om Nintendo ville behålla momentum.

Vi får se hur det går. Nintendo har överraskat alla med Switch sedan den släpptes, även mig. Men Labo verkar inte ha tagit världen med storm så det behövs något mer för att hålla intresset uppe. Kanske är det Pokémon.

(Visited 78 times, 1 visits today)