Välj en sida

Sedan ett antal år tillbaka har jag som mål att skaffa en komplett PAL-samling av Dreamcast-spel och tillbehör. I takt med att samlandet tog fart ökade intresset för specialdesignade konsoler, av vilka inga släpptes i Europa.

Snart insåg jag därför att jag måste börja köpa japanska utgåvor. Med tanke på hur kort tid Dreamcast fanns på marknaden, släpptes det anmärkningsvärt många konsoler i begränsad upplaga. Många går i dag att få tag i för några tusen kronor medan andra är avsevärt mer sällsynta och dyrare. Jag skulle kalla det skilsmässopriser.

Att samla de runt 240 PAL-spelen är egentligen ingen större bedrift. Alla japanska konsoler lär jag däremot aldrig få tag i så någon gång lär jag lägga Dreamcast-samlandet på hyllan. Då är frågan vad som ska komma härnäst.

Xbox är en konsol jag verkligen gillar, men som samlarobjekt är den rätt tråkig eftersom det släpptes så få olika enheter och tillbehör. Förutom den svarta standardmodellen finns en japansk grön, den transparenta Crystal-modellen, en grön Halo 2-modell och… ja, det är allt.

Gamecube är däremot en annan femma. Nintendos konsol, som förtjänade bättre, fick inte bara en rad udda och kufiga spel värda att äga utan också flera roliga tillbehör, som bongotrummorna till Donkey Konga, exempelvis.

Dessutom släpptes Gamecube i ett antal olika färger i Japan och med kronan på verket: Panasonic Q, en (illa fungerande) DVD-spelare i kromfärgad Gamecubekostym!

Det får nog bli Gamecube. Men först ska Dreamcastsamlingen håvas in, vilket lär ta ett tag.

(Visited 74 times, 1 visits today)