Välj en sida

Jag minns inte när jag skrev detta sist, det måste ha varit ett bra tag sedan. Men i år stod faktiskt Microsoft som segrare på E3-mässan bland de tre konsoltillverkarna. Om du frågar mig. Det hade både med utannonserade spel och löften om framtiden att göra.

Sedan urminnes tider (nåja, 90-talet) har det diskuterats vilka som ”vann” E3. Numera har detta inte alls samma betydelse som det en gång hade då alltfler studior väljer att utannonsera och visa upp spel vid andra tillfällen än i juni i Los Angeles.

E3:s betydelse har således sjunkit. Risken med att utannonsera något då är att det drunknar i havet av andra utannonseringar. Både Nintendo och Sony fick kritik för sin uppställning av spel i år, båda svarade då att de har mer att visa. Vid ett annat tillfälle.

Att Microsoft satsar desto hårdare på E3 har varit uppenbart i några år nu. Och betydelselöst är det faktiskt inte. Minns Sonys massiva E3 2015, då de visade upp Shenmue III, remaken av Final Fantasy VII och The Last Guardian. Folk höll på att svimma.

Det gav Sony en rejäl skjuts av goodwill. Att bara ett av spelen skulle släppas under de kommande tre åren kunde vi ju inte veta då.

På prets E3 hade Microsoft spel som Halo Infinite, Gears 5 och Ori and the Will of the Wisps. Titlar som antingen bekräftats för 2019 eller som är troliga lanseringar då. Kingdom Hearts IIIDevil May Cry 5, Dying Light 2 och The Division 2 är alla multiformatsspel men ändå ack så viktiga för att fylla luckorna i Microsofts eget schema. Detsamma gäller höstens Shadow of the Tomb Raider och vinterns Just Cause 4.

E3 i år innehöll faktiskt något så ovanligt som tre ninja/samurajspel. FromSoftwares Sekido: Shadows Die Twice är det enda som bekräftat till Xbox One, men det ser faktiskt snäppet vassare ut än de övriga när jag ser om trailern igen.

Men Microsofts största nyhet var inte ett spel utan ett löfte för framtiden: fem nya studior. Fyra uppköpta och en nystartad. Därmed fördubblar de sin kapacitet, något som kommer att märkas på nästa Xbox.

Det har även skett mer subtila förändringar som visar på att Microsofts satsning är bred och äkta. Phil Spencers titel är inte längre ”chef för Xbox” utan ”chef för spel” på Microsoft. Enligt honom finns det numera en insikt om spelens betydelse ända från bolagets chef Satya Nadella, och titelbytet indikerar att Microsoft kommer se bredare på spel framöver. Bortom enbart Xbox.

För en verksamhet som har ifrågasatts var det nog viktigt att det blev offentligt att det är en ny Xbox under utveckling.

2017 och 2018 är nämligen svaga år för Xbox One sett till exklusivt material. Nästa år ser något bättre ut, och därefter bör vi se tecken på vad de fem nya studiorna arbetar med.

Trots att problemet med få nya exklusiva spel består, tog Microsoft tjuren vid hornen på årets E3 och hade den bästa konferensen sett till tempo och flyt. Variationen är en styrka, även om det mesta även släpps till PS4.

Ett steg framåt, helt klart. För min egen del var Forza Horizon 4 en av mässans absoluta höjdpunkter. Och det råkar ju faktiskt vara exklusivt, dessutom.

(Visited 44 times, 1 visits today)