Välj en sida

Nintendo har under de senaste fem åren inte fokuserat på E3. 2013, när Wii U höll på att kollapsa fullständigt, beslöt Nintendo att inte ha en traditionell presskonferens utan endast möta press och spelare på golvet samt köra en förinspelad trailer för sina kommande spel. Sedan dess har Nintendo inte återkommit till den stora scenen.

Detta var en begriplig strategi när det fanns rätt lite att visa upp. Men Nintendo verkar faktiskt ha övergett den gamla modellen helt och hållet, oaktat hur många spel de har på lager.

Nintendo hade ett fantastiskt 2017. De lanserade The Legend of Zelda: Breath of the Wild tillsammans med Switch och följde upp med Mario Kart 8: Deluxe strax efter. Båda Wii U-spel, visst, men icke desto mindre attraktiva för en delvis ny publik. Under hösten kom så Super Mario Odyssey. Zelda, Mario Kart och 3D-Mario under ett och samma år gav Switch bästa tänkbara start.

Det var hela tiden uppenbart att 2018 inte skulle bli lika hett. Det kunde bara inte bli det. Men många hade nog hoppats att Nintendo skulle ha lite mer att visa upp än så här.

Precis som de senaste åren visades en Nintendo Direct. Drygt hälften av tiden ägnades åt Super Smash Bros. Ultimate som släpps till Switch den 7 december. Detta är årets enda stora Nintendo-exklusiva release. Om man inte räknar Super Mario Party, som kommer i oktober. Men det är knappast en stor release.

Jag är lite förvånad. Det är en sak att Nintendo inte kan förväntas utannonsera nya Zelda och Mario varje år. Men mer än ett nytt storspel borde de väl kunna prestera nu när de bara har ett format att fokusera alla sina resurser på?

Metroid Prime 4 utannonserades kort i fjol. En trailer för det spelet hade nog inte gjort ont. Och vad hände med Pikmin 4 som var på väg till Wii U för flera år sedan?

Kanske hade Nintendo räknat med att stödet från tredjepartsutvecklarna skulle vara större vid det här laget med tanke på hur bra Switch har sålt. Men faktum är att detta stöd mest består i konverteringar av äldre spel, inte några nya exklusiva titlar.

Switch är således fortfarande en Nintendo-konsol för Nintendo-fans. Men inte ens de kan ha varit särskilt nöjda med vad företaget visade upp på årets E3.

Resten av året ser rätt blekt ut för Nintendos del. Om intresset för Switch mattas av till en följd av detta återstår att se. Än så länge syns i alla fall ingen avmattning.

(Visited 46 times, 1 visits today)