Välj en sida

I minst tre år har det sagts att Microsoft måste visa att de är med i matchen igen genom att avtäcka exklusiva spel. Varje gång har de visat upp massor av intressanta spel, men de där riktiga fullträffarna har uteblivit och ytterst få har inte gått att spela på PS4. I år fick de en ny chans att visa mer än bara Halo, Gears och Forza.

På scenen visades under söndagskvällen 50 spel, varav 18 exklusiva och 15 premiärer. Men bland de exklusiva spelen räknades tydligen expansioner till Sea of Thieves in, vilket får sägas vara rätt fult (sammanfattning av konferensen här)

Microsoft inledde med senaste spelet i sin största franchise: Halo Infinite. Vi fick se en förrenderad trailer som från första ögonblicket kändes som Halo från förr. Vi vet inget om spelet än, än mindre när det släpps. Men eftersom inget sades om releasedatum kan vi räkna med tidigast 2019.

Det har snart gått tre år sedan Halo 5. 343 Industries borde ha kommit ganska långt, ändå har de inget mer att visa upp. En del av förklaringen är sannolikt att de utvecklat en ny grafikmotor, Slipspace Engine, men jag undrar också om Microsoft inte tänker sig Halo Infinite som ett releasespel till nästa Xbox. Kanske gör de som Nintendo gjorde med The Legend of Zelda: Breath of the Wild och släpper det som en svanesång för sin gamla konsol och releasespel till sin nya.

Ori and the Will of the Wisps såg minst lika underbart ut nu som när det först avslöjades i fjol. Men det ska släppas först 2019, något senare än jag hade trott. Även Gears of War 5 släpps nästa år, vilket nästan kändes som en självklarhet redan i förväg.

Utannonseringen av Forza Horizon 4 var lika väntad. Spelet är förlagt till Storbritannien, vilket var en av de destinationer som det ryktats om i förväg. Själv hade jag föredragit Sydamerika eller Asien, men visst: i Storbritannien finns massor av vacker natur. Att köra galna race över det skotska höglandet kommer bli hur roligt som helst.

Med skiftande årstider påverkas spelbarheten – sjöar fryser och möjliggör nya vägar. Forza Horizon har aldrig sett bättre ut än så här. Det släpps den 2 oktober och kommer även finnas på Xbox Game Pass.

Crackdown 3 visades upp på ett sätt som får mig att tro att Microsoft knappt tror på spelet längre. Känslan av att det inte imponerar på någon förstärktes av de ljumma applåderna från publiken. Crackdown 3 skulle ha varit det stora spelet inför julen 2017 – nu har det skjutits fram till februari 2019. Frågan är om det finns någon som tror att det kommer att bli bra.

Desto mer lovande såg Shadow of the Tomb Raider ut. Vi fick nu en lite längre trailer att gotta oss åt, och jag är helt inne på att det blir ett köp första dagen. Microsoft har ingen tidsexklusivitet den här gången, vilket betyder att Laras nya äventyr släpps samtidigt till PC, PS4 och Xbox One den 14 september.

Ett nytt Battletoads har det ryktats om länge, och nu är det äntligen bekräftat. Något gameplay fick vi inte se, så detta är nog en titel som kommer nå handeln först i slutet av nästa år.

Men den största överraskningen var faktiskt inte ett spel utan satsningen på nya spelstudior. Totalt fem nya är nu under Microsofts vingar. The Initiative är en helt nystartad studio. Därutöver har Microsoft slantat upp för att ta över Undead Labs (State of Decay), Ninja Theory (Hellblade), Playground Games (Forza Horizon) och Compulsion Games (kommande We Happy Few). Playground arbetar nu på något helt nytt som inte är Forza, men mer än så ville inte Phil Spencer avslöja än.

Detta är en massiv satsning för framtiden som inte lär märkas så mycket på Xbox One. Snarare ska det ses som ett kvitto för Microsofts satsning på nästa Xbox. Phil Spencer nämnde rent av att hårdvaruteamet arbetar på ”nya Xbox-konsoler” (observera plural).

Microsoft vet att de har saknat exklusiva spel för att matcha Sony. Frågan har stötts och blötts sedan 2013. Frågan är därför varför satsningen kommer nu. Varför inte för tre år sedan? Då hade Microsoft haft något att visa upp i år. Allt de har nu är ett löfte för framtiden.

Visst fanns det som vanligt en hel del spel här. Devil May Cry 5, Dying Light 2, The Division 2, Just Cause 4, Kingdom Hearts III och inte minst galet talangfulla CD Projekt Reds Cyberpunk 2077.

Bland mycket annat. Spel som du även kommer kunna spela på PS4. Häri ligger förstås Microsofts akilleshäl. Fortfarande. Att de investerar i nya studior är helt nödvändigt, men det kommer inte göra någon skillnad för den som äger en Xbox One eller vill ha skäl att köpa en i dag.

Precis som i fjol skröt Spencer om hur många och varierade spel som visades upp, men flertalet av dem var indieproduktioner som vi bara fick se några sekunder av. Vilket gör det omöjligt att bedöma om det är lovande spel eller inte. Både Below och Ashen flimrade förbi, men de visades upp för flera år sedan och saknar fortfarande ett releasedatum.

E3 2018 blev för Microsofts del ungefär som de senaste årens framträdanden. Stabilt men utan den där omtumlande utannonseringen som skulle ha gjort konferensen till en klassiker. Vi fick inget nytt Splinter Cell, inget nytt BioShock (som det lite vagt ryktas om är under utveckling).

Jag tror inte Sony blev särskilt skrämda av det här. Däremot visar Microsoft att de menar allvar med sin satsning framåt för Xbox.


Just Cause 4 släpps den 4 december.

(Visited 61 times, 1 visits today)