Välj en sida

PlayStation 4 är nu på väg in i sista fasen av sin livscykel. Detta konstaterar Sony Interactive Entertainments chef John Kodera på ett investerarmöte. Fram till den 31 mars hade Sony sålt 79 miljoner enheter av sin framgångsrika konsol och planerar att sälja ytterligare 16 miljoner till samma tid nästa år.

Att PS4 går in i sista fasen innebär en förväntad sjunkande försäljning, men Sony tror att det kommer vägas upp av ökade intäkter från prenumerationer av exempelvis PlayStation Plus. Ökningen av antalet betalande prenumeranter har varit god, från 26,4 till 34,2 miljoner bara under det senaste räkenskapsåret.

Kodera tillägger att medan PlayStation VR fortsätter att sälja har tillväxten gått långsammare än väntat. Detta är i mitt tycke inte särskilt förvånande. Tillbehöret kostar som en ny PS4 och tekniken befinner sig fortfarande i sin linda. VR är dessutom, till skillnad från vanligt spelande, en enmansupplevelse.

Försäljningen har varit stadig under de drygt fyra och ett halvt år som PS4 har varit på marknaden, men Sony räknar nu alltså med att den börjar avta. Vad betyder då ”sista fasen”? Sony har redan en hel del storspel på gång för 2019, däribland The Last of Us: Part II  (och vem vet när remaken av Final Fantasy VII släpps?).

Från 2020 och framåt vet vi desto mindre. Troligen planerar Sony en lansering avPS5 i slutet av 2020. Personligen skulle jag gärna se att de väntade i ytterligare ett år, men om de gör det finns risken att Microsoft hinner före och det vill de säkerligen undvika.

Det ska nämnas att en lansering av PS5 inte behöver betyda slutet för PS4. Sony har en stolt tradition av att hålla flera konsoler levande samtidigt. PS2 är förstås det mest extrema exemplet. Produktionen av denna konsol avslutades först efter 13 år. Men även PS3 hölls vid liv in i den nuvarande generationen, och Sony släppte en ny modell så sent som i slutet av 2012.

När nästa konsol väl lanseras flyttas emellertid resurserna över, vilket betyder att PS4 kommer att få cross-over-titlar den första tiden och i förlängningen mest EA:s årliga sportspel, Call of Duty och liknande eftersom dessa brukar köpas i drivor även till de äldre formaten och den stora kundgruppen gör det lönsamt att fortsätta släppa dem under flera år efter att en ny konsol lanserats.

I november fyller den fem år och jag hoppas att PS4 kommer vara kvar på marknaden länge än. Vi har fått helt otroligt imponerande spel som Horizon Zero Dawn och God of War som verkligen visar vad PS4 är kapabel till. Gränsen för vad den kan prestera är nog ännu inte nådd, men samtidigt blir dess begränsningar allt tydligare. I synnerhet när vi sett vad Xbox One X kan göra.

Om nu PS4 är inne i slutfasen och PS5 bara är runt två år bort, måste vi ställa frågan vad Sony hade för tankar när de lanserade PS4 Pro. Alla antog att det var ett sätt att förlänga livet på den nuvarande generationen, att ge PS4 några extra år. Så har det tolkats. Det kan visa sig att det inte riktigt var fallet,

Det känns alldeles för tidigt att börja summera resan med PS4. Om jag ändå skulle försöka summera de år som har gått med ett ord skulle det nog vara ”stabilitet”. Sony har verkligen varit stabila den här generationen. PSVR i all ära är PS4 i grunden en väldigt traditionell spelkonsol. Inga knussel, bara spel. Massor av spel.

Det började ganska långsamt – lanseringsspelen var inte så mycket att hänga i julgranen och därefter började det ramla in remasters. Det dröjde innan vi fick helt nya varumärken som Horizon Zero Dawn och Detroit: Become Human. I dag känns det dock som att PS4 har om inte kommit ikapp PS3 vad gäller nya spännande titlar åtminstone börjat matcha den.

Om förra generationen fokuserade på nya sätt att spela genom rörelsekänsligt spelande har den nuvarande generationen – i synnerhet sedan Microsoft gav upp Kinect – varit betydligt mer traditionell. Och det är faktiskt inget som helst fel i det. Frågan är hur Sony tänker ta sig an nästa generation. Det kommer finnas många skäl att återkomma till det.

PS4 Pro verkar inte förlänga livet på PS4 nämnvärt.

(Visited 71 times, 1 visits today)