Välj en sida

Det var positiva tongångar när NPD sammanfattade den nordamerikanska spel- och konsolförsäljningen för april. Totalt ökade intäkterna med nästan 20 procent jämfört med i fjol, vilket är riktigt bra. Mest imponerade dock ett visst spel till PlayStation 4.

God of War sålde inte bara bäst av alla spel i april, det hade den mest inkomstbringande lanseringen för ett PlayStation-exklusivt spel någonsin. Det säger något, det. God of War uppges ha landat på 1,9 miljoner sålda ex.

Föga förvånande hjälpte det även till att sälja PS4, som var den spelkonsol som lockade flesta köpare i april följd av Switch. PS4, som fyller fem år i november, hade den bästa aprilmånaden sedan Wii slog världen med häpnad 2009.

Ubisofts Far Cry 5 håller fanan högt med en andraplats och är det bäst sålda spelet hittills i år. Och Ubisoft själva är den utgivare som dragit in mest pengar.

Därutöver är det lite intressant att se hur pass bra återutgivningar av gamla Wii U-spel säljer. Donkey Kong Country: Tropical Freeze var ingen storsäljare till Nintendos numera insomnade konsol, men till Switch kniper det genast en femteplats. Det påminner oss om att problemet med Wii U var konsolen, inte spelen.

Utropstecknet är ändå God of War. Det var lite djärvt att nylansera varumärket så här sent in i generationen. Framgången var på intet sätt given, men sedan lanseringen har över fem miljoner människor köpt spelet. Det är ruggigt imponerande, och det verkar nu troligt att God of War kommer klättra över tio miljoner sålda ex.

Siffrorna är glädjande eftersom det visar att enspelaräventyr fortfarande kan bli framgångsrika, något som vi visserligen såg redan med Uncharted 4 för något år sedan. Det bådar i sin tur gott för kommande stora exklusiva spel till PS4 som The Last of Us: Part II. Det kan bli precis hur stort som helst.

Ett spel som däremot rasade på topplistan var Sea of Thieves till Xbox One. Rares piratspel var tvåa i mars, men föll till en 18:e plats i april. Det är osannolikt att Sea of Thieves hittar tillbaka till topplistan igen efter detta. Antalet spelare kan ändå komma att vara acceptabelt eftersom spelet ligger på Game Pass.

Hur det har gått för Nintendos nya interaktiva kartongexperiment Labo är inte helt lätt att säga. Variety Kit verkar ha sålt helt OK medan Robot Kit har gjort desto sämre i från sig. Siffror från Japan visar på ett intresse men ingen rusning än så länge.

Speltoppen i Nordamerika i april
01. God of War
02. Far Cry 5
03. MLB 18: The Show
04. Labo Variety Kit
05. Donkey Kong Country: Tropical Freeze
06. Mario Kart 8
07. GTA V
08. Call of Duty: WWII
09. Super Mario Odyssey
10. NBA 2K18
11. PUBG
12. Ghost Recon: Wildlands
13. The Legend of Zelda: Breath of the Wild
14. Monster Hunter: World
15. Rainbow Six: Siege
16. A Way Out
17. Yakuza 6: The Song Of Life
18. Sea of Thieves
19. Kirby Star Allies
20. FIFA 18

Källa: NPD

(Visited 51 times, 1 visits today)