Välj en sida

När Nintendo Switch lanserades i mars förra året visste vi att Nintendos onlinetjänst till konsolen skulle dröja. Nu står det klart att den släpps i september, alltså 18 månader senare. Och den är inte helt okontroversiell.

För första gången kommer Nintendo ha en betaltjänst för onlinespel. Priset för ett konto, 20 dollar per år eller fyra dollar i månaden, är långt under vad Sony och Microsoft tar för sina respektive tjänster. Men skillnaderna är också stora. Nintendo erbjuder inget voice chat utan kräver att man laddar ned en app till telefonen för detta. En lösning som känns minst sagt märklig.

Därutöver kräver Nintendo att man betalar för onlinetjänsten, som kort och gott verkar heta Nintendo Switch Online, för att lägga sina sparfiler i molnet (något som är gratis för Xbox-spelare). I praktiken kostar det alltså pengar att göra back-ups av sina sparfiler. Föga förvånande har detta beslut fått en del uppmärksamhet.

Prenumeranter kommer få kontinuerlig tillgång till NES-spel, ett tiotal ska finnas tillgängliga till releasen. Det är ett rätt fattigt erbjudande jämfört med vad kunder hos PlayStation Network och Xbox Live Gold erbjuds varje månad (för att inte tala om Xbox Game Pass, men det är en delvis orättvis jämförelse).

På ett plan kan jag bli fascinerad av att Nintendo i nådens år 2018 lanserar en dylik tjänst som känns både begränsad och efterbliven när det finns utmärkta exempel att studera hos konkurrenterna.

Frågan är om Nintendo ens har brytt sig om att titta på PSN och Xbox Live. Kanske finner vi en förklaring i den från en anonym utvecklare återgivna konversationen från samtal med Nintendo när utvecklaren hade fått chansen att börja arbeta med hårdvaran.

Konkreta frågor ställdes om Nintendos infrastruktur för onlinespel, och efter ett tag bad en av Nintendos representanter utvecklarna att sluta dra paralleller till Sonys och Microsofts onlinetjänster eftersom det blev obegripligt. Ingen på Nintendo hade nämligen erfarenhet av dem.

Så pass inskränkt får man inte vara i dagens uppkopplade och hårt konkurrensutsatta värld. Men å andra sidan ska inte konsekvenserna av Nintendos efterblivenhet på området överskattas.

De har trots allt lyckats alldeles utmärkt de senaste 15 åren utan att ha en konkurrenskraftig onlinetjänst. Att de fortfarande ligger långt efter Sony och Microsoft kommer knappast sänka Switch heller.

(Visited 41 times, 1 visits today)