Välj en sida

För en tid sedan började det dyka upp rykten om att utvecklingskit för PlayStation 5 skickats ut till utvecklare. Därmed, spekulerade vissa, skulle vi närma oss en lansering. Så är troligen inte alls fallet, och låt oss titta på varför en lansering redan i år är osannolik.

Det stämmer säkert att Sony har skickat utvecklingskit till utvalda tredjepartsutvecklare. Spel tar tid att utveckla, och när det gäller AAA-spel är tre års utvecklingstid snarast ett minimum. Utvecklarna behöver tid att lära sig hårdvaran. Tidsaspekten har i och för sig blivit mindre viktig nu när konsolerna i allt högre grad liknar PC, vilket gör att utvecklarna främst behöver anpassa sig till arbetsminne och vissa andra specifikationer (som dessutom kan förändras under resans gång).

PS4 lanserades 2013, den är alltså fyra och ett halvt år gammal. Sedan dess har Sony både släppt VR-hjälmen PlayStation VR och en uppgraderad konsol i form av PS4 Pro, som uppges stå för ungefär en fjärdedel av alla PS4:or som säljs. Tekniken i PS4 är i dag gammal, men konsolen är ändå kapabel att prestera riktigt fin grafik i 60 bilder per sekund. Med PS4 Pro ges dessutom chans till 4K för den som tycker att det är viktigt.

Konsolgenerationer brukas slarvigt sägas vara i fem år, men undantagen från detta är lite för många för att det ska anses vara sant. Sony har dessutom för vana att hålla liv i sina konsoler långt efter att uppföljaren släppts. Ändå tror jag inte att en lansering av PS5 under 2018 är ett dugg trolig. Även om vi bortser från tidsaspekten – hur lång tid det tar att utveckla spel i dag – saknas det helt enkelt incitament för Sony att släppa en ny konsol när PS4 går så bra.

I dagsläget har Sony sålt över 77 miljoner konsoler vilket betyder att PS4 kommer passera PS3 under året. De tjänar bra med pengar på PS4 – faktum är att den division som PlayStation ingår i har hjälpt till att höja hela bolaget ekonomiskt.

2018 blir ett massivt år med spel som Spider-Man, Red Dead Redemption 2 och nya God of War och Yakuza 6. The Last of Us: Part II räknar jag fortfarande kallt med att vi får spela först under 2019.

Möjligen är 2019 året då Sony tänker sig att världen är redo för PS5. Då fyller PS4 sex år och kan börja kännas lite daterad. En trolig gissning är att Sony vill satsa än hårdare på VR under nästa generation. De sänkte just priset på PSVR med hundra dollar, en indikation på att tillbehöret inte riktigt sålt enligt förväntningarna men kanske också ett försök att bredda användarbasen inför den stora VR-satsningen med PS5.

Lika troligt som ett ökat VR-fokus är att PS5 precis som PS4 blir en konsol med PC-komponenter. Bakåtkompatibilitet med PS4 är därför sannolik, något som blir oerhört mycket enklare än att göra PS4 bakåtkompatibel med Cell-baserade PS3. Det ska heller inte uteslutas att Sony bygger vidare på PlayStation Now, troligen sneglandes på Microsofts Xbox Game Pass.

Om jag får gissa väntar Sony till 2020 med att lansera PS5. Det finns helt enkelt få hållbara argument för att släppa den redan nästa år, i synnerhet som det är tydligt att Xbox One X inte har vänt vinden för Microsoft vad försäljningen av konsoler beträffar. PS4 fortsätter att sälja bra, och det finns inga skäl att tro att detta skulle vända ned betänkligt under 2018.

Att vänta ett år extra vore dessutom önskvärt inte minst för alla som inte bara köpt en PS4 utan kanske också uppgraderad till PS4 Pro och slantat upp för en PSVR. Det är betydande investeringar för dessa kunder.

Sony planerar förstås för fullt för PS5, troligen sedan flera år tillbaka (som jämförelse kan nämnas att de började planera för PS4 redan 2008). Deras val av lanseringsdatum är viktigt även för Microsoft, som kan känna ett behov av att komma ur startblocken tidigare än Sony. Precis som de gjorde med Xbox 360, vilket var en av flera framgångsfaktorer då.

Lita på att spekulationerna kommer tillta framöver.

(Visited 54 times, 1 visits today)