Välj en sida

Sista avsnittet av säsong 8 av The Walking Dead har sänts. Negan är besegrad och en ny värld väntar, om vi får tro Rick. Därmed är kriget som varade i två hela säsonger över. Gäller det även folks intresse för serien?

The Walking Dead har tappat tittare i flera år nu. För många blev cliffhangerslutet på säsong 6 droppen. Andra, däribland jag, svalde AMC:s elaka sätt att behandla sina fans och fortsatte att följa serien genom den horribelt deprimerande och kolsvarta säsong 7 där allt verkade gå fullständigt åt skogen. Hela tiden.

Serien hämtade sig något mot slutet av säsongen när gruppen från Kingdom, Hilltop och Alexandria beslöt sig för att kämpa. I säsong 8 skulle det bli krig på riktigt. All Out War. Det blev det – i ungefär ett avsnitt. Sedan tappade serien fart igen, intrigerna tog återigen överhanden och tempot sjönk.

Så här har det varit till och från i åtta år nu. Alltför många och långa stickspår har dragit uppmärksamheten bort från huvudspåret, som var kriget mellan Rick och Negan. Den historia som manusförfattarna har lyckats berätta under de två senaste säsongerna skulle med bättre handlag ha kunnat berättas på en enda säsong. Om det inte vore för alla sidohistorier av minst sagt varierande kvalitet hade vi fått en mer rappt berättad historia som hållit en högre kvalitet.

TWD har fortfarande en dragningskraft, för när serien är som bäst är den riktigt bra. Andrew Lincoln är en riktigt bra skådespelare. Negan är en cool karaktär som spelats strålande av Jeffrey Dean Morgan, men avmystifierats genom att ges lite för mycket tid.

Superskurken Simon fick ett välförtjänt slut men underhöll så länge det varade. Lennie James karaktär Morgan är så där härligt komplex och har nu tagit klivet över till Fear the Walking Dead. Ett minst sagt annorlunda grepp att låta karaktärer byta serie.

Höjdpunkterna i TWD är få numera, och de logiska luckorna lite för många. Beslutet att ta död på en av den grafiska novellens viktigaste karaktärer – Carl – var dessutom minst sagt underligt och motivet till det otillräckligt.

För den som känner till den grafiska novellen som TV-serien bygger på var slutet på säsong 8 inte oväntat. Det var så här det skulle sluta. Med Negans fall men inte med hans död. En ny värld väntar, och det mesta lutar åt att vi nu får ta del av berättelsen om The Whisperers.

Rick, som under de senaste säsongerna förvandlats från en rättskaffens polis till en kallblodig mördare som inte drar sig för något för att ta ihjäl sina fiender, verkar nu försöka hitta tillbaka till den han en gång var.

Om detta får vi se mer i nästa säsong. Inspelningen av säsong 9 drar igång i maj. Återstår att se hur många som fortfarande sitter bänkade då.

(Visited 43 times, 1 visits today)