Välj en sida

Sony har bekräftat att ett av årets storspel till PlayStation 4, Days Gone, försenas till 2019. Sedan tidigare har Anthem försenats. Vi lär få se fler spelas skjutas fram till nästa år och det har sin egen speciella förklaring.

Att spel försenas är mer regel än undantag. Det är egentligen bara Nintendo som brukar hålla sina utgivningsdatum, men de utannonserar å andra sidan sina spel rätt sent eller är väldigt vaga med releasedatum fram tills de vet att spelet blir klart i tid.

Standardförklaringen när ett spel försenas är att utvecklarna behöver mer tid. Men det finns sannolikt en annan förklaring i år, och det stavas Red Dead Redemption 2. Rockstars spel blir sannolikt årets största release, och det råkar släppas i oktober. Inget spel vill konkurrera med det då det potentiellt kan döda försäljningen för det egna spelet fullständigt.

Tajmingen är alltid viktig. Vi minns hur det gick för Rise of the Tomb Raider, som lanserades till Xbox One på samma dag som Fallout 4. Att Rockstar, som valt att försena Red Dead Redemption 2 flera gånger, nu anger slutet av oktober som planerat lanseringsdatum måste ha fått andra utgivare som EA och Activision att få frossa.

Call of Duty brukar släppas i november varje år. Nu väljer Activision att i stället tidigarelägga releasen av Black Ops 4 till den 12 oktober. Frågan är hur EA tänker kring Battlefield V, som blir det första Battlefield på nio år som utspelas under andra världskriget.

November är den vanligtvis mest späckade spelmånaden på året, men nu ser det alltså ut som att två av årets största releaser i stället landar i oktober. Detta skulle kunna öppna upp för EA att släppa Battlefield V i mitten av november.

Det vore inte riskfritt efter att både Rockstars och Activisions spel har fått folk att öppna plånboken. Men förmodligen har de inget val, för alternativet vore september som är hela två månader före Black Friday. Frågan är om spelet ens hinner bli klart till dess.

Med Days Gone och Anthem framskjutna till 2019 och The Last of Us: Part II som en trolig kandidat för en sen lansering det året, ser PS4 ut att ha ännu ett starkt spelår spikat. Långt i förväg.

(Visited 40 times, 1 visits today)