Välj en sida

Ju mer jag funderar på det, desto mer uppspelt blir jag över den utveckling som Microsoft har inlett de senaste åren genom sitt bakåtkompatibilitetsprogram till Xbox One. De håller just nu, stegvis, på att knyta samman 15 års spelhistoria. Det är inte illa.

Xbox-chefen Phil Spencer har sagt att gamla spel är arv som det är synd att se gå förlorade. De är minnen för oss som spelade dem när vi var yngre. Voodoo Vince till Xbox är Spencers eget favoritspel inte på grund av att det nödvändigtvis var det allra bästa till konsolen utan för de minnen som han förknippar spelet med: han spelade det med sin dotter.

Så fungerar vi. Jag kan ha särskilda känslor knutna till vissa filmer och spel mot bakgrund av var jag befann mig i livet just då, hur jag mådde, vem jag delade upplevelsen med och så vidare. Att gå tillbaka till samma film eller spel i dag är ofta inte samma upplevelse – men det kan också erbjuda en rätt häftig nostalgikick.

Därför är det viktigt att få tillgång till så många spel som möjligt, spel som släpptes till konsoler som enbart finns att hitta på Ebay numera. De tillhör ett arv, en historia, som är viktig att ta del av för att förstå var nya spel kommer ifrån. Många spel har åldrats förfärligt dåligt och är i princip ospelbara medan andra var så genuint välgjorda i sina fundament när de släpptes att de har klarat tidens tand oerhört väl.

På Xbox One X ser Microsoft inte bara till att tillgängliggöra gamla spel från Xbox och Xbox 360 utan också att förbättra dem. Att se spel som The Witcher 2, Forza Horizon och Ninja Gaiden Black se märkbart snyggare ut på Xbox One X är rätt fantastiskt.

Detta är knappast något som ger några pengar i Microsofts plånbok, men det är en otrolig fanservice (och det får mig faktiskt att fundera över mitt beslut att köpa en Xbox One S i fjol i stället för en One X.)

Förutom att erbjuda allt detta har Microsoft lanserat Xbox Game Pass, en Netflixliknande speltjänst för en hundralapp i månaden. Häri ligger den riktiga revolutionen som kan komma att skaka om hela branschen på några års sikt.

Jag var positivt inställd när Game pass utannonserades men har ändå blivit överraskad över hur bra tjänsten är. Game Pass är dock mer än bara Netflix för spel eftersom Microsoft lägger till alla sina egna spel, vilket betyder att alla nya exklusiva Xbox One-spel kommer till Game Pass samma dag de släpps. Det är helt galet, och ett minst sagt djärvt drag.

Den som prenumererar behöver alltså inte slänga ut 600 kr på exempelvis Sea of Thieves den 20 mars utan kan nöja sig med att prenumerera på Game Pass. Microsoft måste ha räknat på hur detta kommer påverka spelförsäljningen av de egna exklusiva titlarna. Hur lösningen för expansioner ser ut är ännu lite oklart, men det troliga är att vi får betala för dem (så som det är för expansionen för Super Lucky’s Tale som släppts nu i mars).

Hittills har jag spelat ett halvdussin spel på Game Pass, och flera av dem är spel jag aldrig hade köpt i butik och därför troligen aldrig fått testa om jag inte Game Pass funnits.

Detta är en ny era. Spel har blivit mer tillgängliga än någonsin tidigare, och ju fler spel från äldre generationer som tillgängliggörs, desto rikare blir vi. Men det gäller även nyare spel.

Jag har länge förbryllats över varför inte Nintendo, som har ett ojämförligt rikt arv, har satsat på just detta. Varför de inte har knutit samman sina 8- och 16-bitsspel till sina moderna konsoler genom en smidig tjänst som Game Pass eller något liknande.

I stället har Nintendo knutit kundens konto till konsolen vilket gjort att de kunnat sälja gamla spel digitalt om och om igen. En rätt ful metod för att tjäna pengar, om du frågar mig.

Huruvida Sony och Nintendo följer efter beror helt och hållet på hur framgångsrik Game Pass blir. I nuläget finns egentligen ingen anledning för Sony att göra något liknande, de tjänar redan storkovan på sina exklusiva titlar. Nintendos framgångar med Switch manar inte heller till förändring.

Vi har redan drygt fyra år in i generationen och PS4 är den dominerande kraften på marknaden. Game Pass lär inte ändra på detta maktförhållande utan ska snarare ses som Microsofts steg in i framtiden till nästa Xbox. Spelbranschen kan komma att se annorlunda ut om bara några år. Och allt kan ha börjat med Xbox Game Pass.

(Visited 49 times, 1 visits today)