Välj en sida

Vi vet att det kommer. Utgivaren Square Enix har sagt det, även om de inte ens har bekräftat titeln än. Men ett nytt Tomb Raider ska visas upp under året, och släppas kort därefter. Allt tyder på att det kommer heta Shadow of the Tomb Raider.

När jag tittar tillbaka i bloggrullen ser jag att jag har skrivit en hel del om Rise of the Tomb Raider sedan det släpptes till Xbox One i slutet av 2015.

Det var ett av det årets bästa spelupplevelser för mig, och nästan som ett slags statement äger jag spelet till både Xbox One, PS4 och Xbox 360. Det sistnämnda mest för att det var den sista stora releasen till den gamla trotjänaren.

Även om Rise of the Tomb Raider gjorde så mycket bra fanns det ett par områden där Crystal Dynamics inte nådde ända fram. Nu verkar det inte som att samma utvecklare tagit sig an Lara Croft ännu en gång (det ryktas om Eidos Montreal den här gången, och läckorna tycks bekräfta det), men oavsett lär grunden som lagts i rebooten från 2013 och uppföljaren från 2015 inte röras alltför mycket. Man ska inte laga något som inte är trasigt.

Här är några saker som jag ändå gärna skulle se förbättras i det kommande Tomb Raider:

Striderna: färre vapen
Striderna behöver utvecklas. Eller kanske snarare… avvecklas? Nej, nedtonas, åtminstone. Rise of the Tomb Raider var galet underhållande med pilbåge. Det var få saker som var så tillfredsställande som att från ett träd eller en gömd position sätta en pil i huvudet på en vakt på 50 meters avstånd eller skjuta en giftpil in i en hop fiender.

Det blev emellertid stressigt och ofokuserat så snart Lara skulle hantera automatvapen mot bepansrade elitsoldater. Detta var ett vanligt klagomål, så det kan inte ha gått utvecklarna förbi. Att skala ned vapenarsenalen lite skulle göra spelkänslan gott.

Storyn: mer djup
Berättelsen i de två nya Tomb Raider-spelen har varit helt OK, och i Rise of the Tomb Raider fick vi till och med träffa några halvintressanta karaktärer. Men det är inte direkt Naughty Dog-nivå på berättandet här, så en vassare manusförfattare skulle kunna ta detta till nästa nivå. Tomb Raider har aldrig varit de djupa berättelsernas och minnesvärda karaktärernas spel, men det är en ny tid nu. Spelare ställer andra krav på moderna äventyrsspel än vi gjorde 1995. Vilket är fullt rimligt.

Gravarna: fler och större
Rise var ett stort steg i rätt riktning här från 2013 års version av Tomb Raider där gravarna i praktiken var bortplockade helt och hållet. I Rise fanns även grottor och kryptor att utforska för mindre belöningar. Vissa har klagat på att gravarna var frivilliga, men jag stördes aldrig på det eftersom det var en sådan självklarhet att ta sig an dem och belöningen ofta väl värd ”mödan”.

Det fanns onekligen en del riktigt imponerande gravar i Rise, och inte sällan var det vägen dit som imponerade mest. Som graven ”Voice of God”. Jag hoppas på mer storskaliga gravar i Shadow of the Tomb Raider och är rätt övertygad om att vi kommer få se det också. En framkomlig väg vore att göra vissa av dem obligatoriska och andra frivilliga.

Miljöerna: mer variation
Från att ha varit fast på den ogästvänliga ön Yamatai tog sig Lara an både Syrien och Sibirien i Rise. Men trots att vi både fick klättra i isiga berg och se gömda städer i något som påminner om djungel, var det något som saknades i miljöerna. Något som verkligen kändes Tomb Raider: pyramider. Förhoppningsvis får vi lite mer variation i miljöerna i det nya spelet. Lara utan gamla antika stenbyggnader med hieroglyfer är inte samma Lara, trots allt.

Behåll!
Jag hoppas att Eidos Montreal, eller vilka det nu är som fått äran att utveckla det nya spelet, håller fast vid den hubbvärld som Crystal Dynamics skapade. Den var ett modernt sätt att ta Tomb Raider framåt. Visserligen retade sig en del gamla fans på denna lösning, men det går aldrig att göra alla nöjda och hubbvärlden med lägereldar från vilka man kunde snabbresa mellan de olika banorna möjliggjorde för större frihet samtidigt som det inte blev oöverskådligt.

Shadow of the Tomb Raider kommer visas upp under ett ”main event”, så det kan antingen bli E3 eller något som Square Enix själva kokar ihop. Lansering ska ske inte så långt efteråt, så september/oktober verkar rimligt.

Tajmingen är viktig. Gissningsvis vill de inte göra om misstaget att lansera sitt spel på samma dag som en betydligt större titel. Rise of the Tomb Raider råkade nå butikerna samma dag som Fallout 4

(Visited 53 times, 1 visits today)