Välj en sida

När Xbox lanserades i väst hade den en av den moderna konsolhistoriens största handkontroller. Känd som ”The Duke” delade den spelarna i två läger.

De flesta tyckte att den var smått osannolikt stor. De andra uppskattade både storleken och byggkvaliteten. Jag minns att jag gillade den rejäla rumblefunktionen, som gjorde sig särskilt påmind i Halo. Tänk betongborr.

”Duke” hade dock större problem än bara sin väl tilltagna storlek. Mitt primära bekymmer var att knapparna var rundade på ett sätt som gav värk i fingrarna efter många timmars spelande.

Tack och lov ersatte Microsoft den snart med Controller S, vilket var den handkontroll som Xbox lanserades med i Japan. Controller S kan kallas en prototyp för den kontroll som sedan släpptes till Xbox 360, vilken har kallats den bästa handkontrollen någonsin.

Det är egentligen rätt osannolikt att en ganska misslyckad handkontroll nu gör comeback drygt 15 år senare. Men Duke är faktiskt på väg till Xbox One. I en någon moderniserad version, men ändå. Layouten är densamma, och visst ger bara åsynen av den en liten nostalgidusch.

Jag har faktiskt en Duke-kontroll kvar till min Xbox, men det går knappast att hävda att det är en särskilt bra handkontroll. Ändå är jag obegripligt sugen på denna moderna modell.

Den moderna Duke-kontrollen är inte trådlös (ansluts antagligen med usb), den helt meningslösa loggan har förvandlats till en led-skärm som om man trycker på den spelar upp startljudet från den första Xbox-konsolen.

För den som är sugen går den nu att förboka för 70 dollar. Vad priset landar på i Sverige återstår att se, men gissningsvis blir det runt 700 kr. Det är ändå mindre än vad Nintendo tar för sin Pro Controller till Switch.

(Visited 40 times, 1 visits today)