Välj en sida

Xbox One hade enligt Microsoft sin bästa novembermånad hittills 2017, men fick se sig slagen med knapp marginal av PlayStation 4. I december var det däremot en annan konsol som tog hem segern i Nordamerika.

December brukar vara Nintendos månad, så det var ingen chock att Switch sålde bäst. Däremot lite överraskande att uppgiften först kom från Microsofts marknadsföringsansvarige Albert Penello, som på Twitter även passade på att berätta att Xbox One minsann var tvåa. Efter läckor vet vi nu att Xbox One sålde 91 procent av vad Switch presterade medan PS4 nådde 72 procent, vilket ger nedanstående fördelning för december.

För ovanlighetens skulle var alltså PS4 bara trea i försäljning i december. Det har inte hänt tidigare, men sedan i mars har vi som bekant en ny konkurrent på marknaden och onekligen tyckte amerikanska konsumenter att Xbox One (inklusive nya Xbox One X) och Switch var mer attraktiva köp inför jul.

Nu ska vi inte se detta som någon sorts avmattning för PS4 i staterna. Det är snarare tänkbart att den väldigt fina försäljningen i november, med en rad riktigt prisvärda bundlingar, bidrog till en svagare decembermånad.

Det blir intressant att se hur pass Switch kan hålla trycket uppe under 2018. I Japan stormar Switch fram, men kan den utmana PS4 även i USA när det inte är jul? Och hur pass kommer Xbox One X att sälja nu när dammet efter en uppmärksammad, och lyckad, lansering har lagt sig?

Mitt utgångstips är att Switch kommer få svårt att slå PS4 under årets mer stillsamma månader, frånsett när något stort spel lanseras, och att Xbox One X kommer bli en nischprodukt som inte påverkar försäljningen för Xbox One märkbart hädanefter.

Det som kan påverka i positiv riktning är däremot PUBG. Sedan lanseringen i december har det lockat tre miljoner spelare på Xbox One. Det betyder inte nödvändigtvis tre miljoner sålda kopior eftersom spelet släppts som Game Preview, men det är likafullt ett tecken på populariteten. Microsoft gör gott i att smida medan järnet är varmt.

Läs mer på:
ResetEra

(Visited 41 times, 2 visits today)