Välj en sida

Netflix för spel har det kallats, Microsofts prenumerationstjänst Xbox Game Pass, som lanserades förra sommaren. För en knapp hundralapp i månaden får man tillgång till en växande uppsättning spel. De finns där så länge man prenumererar, och vill man vara säker på att få behålla ett spel går det att köpa loss det.

Nya spel tillkommer hela tiden medan andra plockas bort. Men det var det som Microsoft nyligen lät meddela som fick alltfler att höja på ögonbrynen. Alla spel från Microsoft Studios kommer lanseras samtidigt i butik och på Xbox Game Pass. Detta betyder att den som prenumererar får tillgång till allt från  Crackdown 3 och Sea of Thieves till kommande Forza Horizon 4 och Halo 6 utan extra kostnad.

Det är ett fantastiskt sätt att locka prenumeranter, men reser samtidigt frågor över långsiktigheten. Varför ska någon köpa exempelvis Halo 6 i butik för 550 kr om det går att spela det på Xbox Game Pass för en hundralapp?

Visserligen lär spelet ha butikspris för den som vill köpa loss det, och kanske kommer de nyaste spelen bara ligga där under en begränsad period. Men ändå. Microsoft riskerar med detta väldigt generösa erbjudande att skjuta sin egen spelförsäljning i foten.

Intressant är det hur som helst, och givetvis ett utmärkt argument för att ansluta sig till tjänsten. Vilket förstås är vad Microsoft hoppas att du ska göra. Jag har svårt att tänka mig att en tjänst som Xbox Game Pass inte kommer följas av fler från andra utgivare. EA har redan sitt EA Access, som dessutom är betydligt billigare, och fler lär följa efter.

Grejen med tjänster som Netflix och Xbox Game Pass är att när man väl har börjat använda dem och vant sig vid dem, är det svårt att säga upp dem.

Jag vet inte hur många gånger jag har varit på väg att avsluta Netflix för att det inte släpps några bra filmer längre. Men vips dyker det upp en intressant serie, och så rullar det på i ytterligare några månader. Xbox Game Pass lär fungera likadant.

(Visited 49 times, 1 visits today)