Välj en sida

The Walking Dead säsong 8 har gått i halvtidsvila. Den så kallade ”mid season finale” gick i söndags, nu tar serien paus fram till den 25 februari. Frågan är vad det är vi har att vänta på.

I god tid innan det åttonde avsnittet sändes ryktades det om att en av huvudkaraktärerna skulle dö. Skådespelarna hade sagt att det väntade något ”chockerande”, och alla var övertygade om att det var just en karaktärs död. The Walking Dead brukar fungera så.

Ryktena gällde främst Ricks son Carl, och mycket riktigt visade det sig i slutet av avsnittet att han blivit biten. Det är lite oklart när det hände, men det är å andra sidan sekundärt. Chandler Riggs kommer inte vara med längre.

De exakta skälen till att karaktären Carl dödas var först oklara. Länge ryktades det om att han inte ville fortsätta, och att han sökt vidare till högre studier skulle indikera att han kände sig färdig med The Walking Dead efter att ha ägnat nästan halva sitt unga liv åt serien. Förståeligt.

I en intervju med The Hollywood Reporter säger dock Chandler Riggs att beslutet att lämna serien inte var hans utan helt enkelt ett sätt för manusförfattarna att skapa en trolig övergång från den hämndlystne Rick till den barmhärtige. Carl räddar nämligen en helt främmande man och lär Rick att förlåta innan han dör.

Riggs fick själv veta vad som skulle hända hans karaktär först när de filmade avsnitt 6 och blev lika överraskad och besviken som alla andra. Carl lever fortfarande i den grafiska novellen, och mycket kretsar kring honom. Hur AMC ska göra med alla dessa berättelser utan Carl vete tusan.

TV-serien tar nu en helt annat väg än den tecknade serien. Om inget annat har de i alla fall med glasklar tydlighet visat att de är redo att gå helt egna vägar och avvika från Kirkmans tecknade serie.

Glenns och Abrahams våldsamma död i första avsnittet av säsong 7 var chockerande. Dels för att Glenn varit med från starten, dels för sättet på vilket det skedde. Men Glenns död var en karbonkopia på händelser i tecknade serien. Carls död är däremot AMC:s eget påfund.

Förutom Carls död och korta samtal med Negan var avsnitt 8 långdraget och rätt segt. Och nog börjar det bli lite tröttsamt att ständigt se hjältarna göra bort sig och åka på pisk. Detta kan användas för att bygga upp inför en comeback, men när nu halva säsong 8 är till ända står vi faktiskt på minus jämfört med när säsongen började.

Det är besynnerligt hur manusförfattarna tror att detta, tillsammans med att ta livet av omtycka huvudkaraktärer, kommer hålla intresset för serien vid liv. Risken är snarare uppenbar att alltfler ger upp på The Walking Dead nu. Det blir lite som att titta på sitt favoritlag ta ledningen med 3-0 och sedan förlora med 3-4. I varje match.

Jag såg oerhört mycket fram emot denna säsong. All Out War. Nu skulle tittarnas favoriter kämpa tillbaka. Det började rätt bra, men finalen inför uppehållet var både seg och otillfredsställande.

Ändå lär jag följa fortsättningen. Men jag hoppas att AMC börjar se slutet på The Walking Dead nu medan serien ännu håller en acceptabel standard. Minst en säsong till lär det säkerligen bli, men därefter är det hög tid att tänka på refrängen. Ett värdigt slut.

(Visited 30 times, 1 visits today)