Välj en sida

PlayStation 4 var den bäst sålda spelkonsolen i Nordamerika i november, enligt Mizuho Securities Equity Research. Några officiella siffror har vi ännu inte fått, och vi får vänta och se om NPD gör ett uttalande.

Denna källa uppger att både PS4 och Xbox One ökade med 40 procent jämfört med samma tid i fjol. Att PS4 har sålt bra har framgått från flera håll, bland annat genom att den faktiskt var slutsåld i en rad onlinebutiker. Sony hade flera riktigt bra erbjudanden med PS4 och spel för 199 dollar. Black Friday förefaller ha varit enormt framgångsrik för PS4.

Microsoft å sin sida sålde Xbox One S för 189 dollar och lanserade som bekant även Xbox One X den 7 november för 499 dollar.

Mizuho anger att förhållandet mellan PS4 och Switch var 2:1, vilket med en 40-procentig ökning för PS4 skulle innebära att den landade på över 1,5 miljoner medan Switch sålde någonstans mellan 750 och 850 000 enheter. Xbox One hade en stark månad med 1,4 miljoner sålda enheter, varav 400 000 ska vara Xbox One X. Detta är bra siffror för att vara Xbox just nu.

Även om det är svårt att bekräfta exakt hur bra PS4 och dess konkurrenter sålde, verkar det finnas all anledning att tro att Sony gjorde bra ifrån sig under årets Black Friday. Det verkar dock även gälla Xbox One, vilket påminner oss om att en konsols framgång inte behöver utesluta en annans dito.

För Switch är resultatet, om det stämmer, ett litet huvudbry. Det är inte dåligt, men eftersom Switch inte verkar ha varit lika svår att få tag i som tidigare är frågan om intresset för Nintendos nya konsol redan börjar svalna lite.

Det är alldeles för tidigt att dra den slutsatsen, och historiskt brukar december vara Nintendos bästa månad. Så lär det bli även i år. Vi kan räkna med att Switch bräcker miljonvallen med råge i december.

Vi ska dessutom minnas att till skillnad från Sony och Microsoft erbjöd Nintendo inga prissänkta alternativ. Den som köpte Switch gjorde det till fullpris.

PS4 är en framgångssaga. Sony har under fyra år krängt över 70 miljoner konsoler, och därmed kommer PS4 troligen passera PS3 under 2018. PS3 landade runt 85 miljoner.

Desto viktigare än antalet sålda enheter är att Sony denna gång har tjänat pengar på varje såld konsol medan de förlorade hundratals dollar på varje såld PS3.

Planerna på PlayStation 5 är säkerligen redan långt framskridna, men så pass bra som PS4 just nu säljer borde Sony inte ha någon brådska. Det är egentligen bara i Japan som PS4 går knackigt, men den marknaden har under lång tid handlat alltmer om bärbart.

Det verkar även som att VR-headsetet PSVR har börjat ta sig så sakteliga försäljningsmässigt, vilket är glädjande. Personligen vidhåller jag att VR fortfarande är i sin linda, och att de alternativ som bjuds just nu inte riktigt är värda investeringen.

Lagom till lanseringen av PS5 kan Sony mycket väl ha ett avsevärt bättre VR-headset att erbjuda. Kanske rent av utan ett ton med sladdar…?

(Visited 32 times, 1 visits today)