Välj en sida

När jag för två år sedan summerade året som gått hamnade Wii U under kategorin ”Årets dödskyss”. Detta mot bakgrund att Nintendo endast hade två spel att visa upp på E3, ett tennisspel och ett Amiibospel ingen brydde sig om.

I år är Switch marknadens hetaste spelkonsol. Scenförändringen är verkligen total. Nintendo har sålt över 10 miljoner Switchkonsoler på nio månader och kommer förmodligen passera Wii U innan 12 månader har passerat.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild är på väg att kamma rent i kategorin ”årets spel”, Wii U-konverteringen Mario Kart 8 säljer lika bra på Switch och Super Mario Odyssey är redan en succé.

Framgångarna för Switch visar hur snabbt det kan vända i branschen, men också hur starkt Nintendos varumärke är. I dag är Nintendo Japans rikaste företag, Sony är ”bara” fyra (vilket å andra sidan är en stor framgång med tanke på vilka stora ekonomiska bekymmer bolaget haft under lång tid).

Jag får helt enkelt lägga mig platt och erkänna att jag hade fel. Mina analyser inför Nintendos release av Switch byggde på att den skulle få svårt att lyckas. Dels för att Nintendo bränt många broar med Wii U, dels för att den var för dyr och dels för att det uttalade stödet från tredjepartsutvecklarna var oerhört tunt när konsolen visades upp i januari.

Men det tog fart ändå. Att Switch lanserades med The Legend of Zelda: Breath of the Wild gjorde förstås mycket. Därefter kom en stadig utgivning av Nintendo-titlar som Mario Kart 8, Arms och Splatoon 2. Och i oktober landade Super Mario Odyssey.

Mario Kart, Zelda och ett 3D-Mario under ett och samma år. Skillnaden mot Wii U är remarkabel (även om två av spelen faktiskt även släppts till Wii U).

Första året för Switch är onekligen en succé. Konsolen har redan sålt i tre miljoner enheter i Japan, vilket är mer än hälften av vad PS4 lyckats med på fyra år.

Att Switch skulle bli en framgång på den japanska marknaden var visserligen ganska väntat, desto mer överraskande är att den även slagit i väst där PS4 dominerar och Nintendo varit borta från rampljuset sedan glansdagarna för Wii.

Huruvida Nintendo lyckas hålla ångan uppe under de kommande åren är lite mer oklart. De har bränt mycket krut under det första året. Nästa Zelda ligger säkert tre år framåt i tiden, ett nytt Super Mario lär också dröja. Däremot finns det förstås fler varumärken att mjölka – som Metroid, Kirby och Yoshis egna äventyr. Och ett Pokémon till Switch kan bli oerhört stort.

Nintendos hoppas att säljframgången för Switch ska få tredjepartsutvecklarna att hoppa på tåget, och här finns det positiva tecken. Även om vi nog får leva med att Nintendos konsoler aldrig kommer ha samma breda stöd som Xbox och PlayStation från.

Min personliga åsikt om Switch består, nämligen att den är för vek för att vara en tilltalande hemmakonsol och för stor för att vara en bärbar enhet jag kan tänka mig att ta med på bussen eller tåget. Men uppenbarligen finns det många som inte delar den åsikten. Och det är väl tur att alla inte tycker lika om allt.

(Visited 36 times, 1 visits today)