Välj en sida

Till julen hör inte bara gröt, klappar och glögg utan också film och serier. De flesta av oss har förmodligen vuxit upp med att se vissa filmer som visats på TV varje jul, så även jag. Och då tänker jag inte på Kalle Anka.

Det finns en tradition i att se dem varje julhelg. De representerar väl något slags trygghet och symboliserar ledighet och harmoni. Här följer några av undertecknads julfavoriter, filmer som fortfarande underhåller efter många år.

Die Hard
John McClanes kamp mot tyska terrorister på julafton i den storslagna Nakatomi-skyskrapan är fortfarande, nästan 30 år senare, en av vår tids bästa actionfilmer. Väldigt få filmer i genren har den hållbarheten.
Citat: ”You ask for a miracle, I give you the F…B…I.”

Ett päron till farsa firar jul
Klassikern som det aldrig går att tröttna på. Julfilmernas julfilm. Torr kalkon. Brinnande julgranar. Överambitiös fasadbelysning. Objudna gäster. Och en familjefar som ju bara ville skapa den där perfekta julen med släkten. Egentligen.
Citat: ”Bend over I’ll show ya!”

Ogifta par – En film som skiljer sig
Ingen jul utan Peter Dalle. Svensk films kanske mest intelligenta komedi passar särskilt bra på julen eftersom den skildrar mycket av det som hör högtiden till. Om än skruvat några varv extra. Här finns det mesta. Relationsproblem. Julklappsstress. Missförstånd. En full tomte. Och svensk films kanske vassaste repliker.
Citat: ”Att prata med dig är ju som att spegla sig i ett kaleidoskop.”

Skenbart – En film om tåg
Dalles andra film utspelas också på julafton, men denna gång ombord på ett tåg med en man som försöker mörda sin fru, en homosexuell som tvivlar på både sig själv och sin livshistoria, en passagerare som vill göra gott men bara lyckas ställa till med elände, en hemförlovad soldat med ett glatt humör sin extrema otur till trots och en konduktör som mest av allt vill passa tiden.
Citat: ”Om han hade gjort det här i Texas hade han varit död vid det här laget. Det kanske kan vara på sin plats att vara lite tacksam för det!”

Polarexpressen
Lite smetig, men ändå en underhållande animerad film för både liten och stor. Tom Hanks spelar konduktören på tåget som ska ta barnen hela vägen till Tomten.
Citat: ”I suggest… we all hold on tightly!”

I år kollar jag även på: The Crown – säsong 2
Första säsongen av serien som skildrar den unga drottning Elizabeths liv var överraskande bra. Nu, lagom till julen, finns säsong 2 på Netflix. Det känns sådär alldeles lagom lättsmält just när man har fullt upp med att smälta all julmat.

(Visited 50 times, 1 visits today)