Välj en sida

Efter en turbulent start, en 180-graderssväng och dussintals uppdateringar av gränssnittet har Xbox One efter fyra år blivit så bra som den förmodligen kommer bli. What you see is what you get.

Microsoft lanserade nya kraftfulla Xbox One X i november och passade då även på att äntligen komma ikapp Sony med ett nytt och smidigt gränssnitt, men tittar vi på spelutbudet har 2017 varit tämligen slätstruket.

Min Xbox One har trots allt varit mycket flitigt använd under året, men det har främst varit för att komma ikapp. Dead Rising 4, Gears of War 4 och Titanfall 2 har alla legat och väntat sedan i fjol, och Forza Horizon 3 går det knappt att tröttna på.

Få nya spel av intresse har släppts under året. Little Nightmares var en trevlig bekantskap (recension här), men det var inte exklusivt. Cuphead, som kom i september, är lika galet charmigt som det är svårt, och i detta handtecknade indieäventyr har Microsoft faktiskt en av årets bästa exklusiva titlar. Super Lucky’s Tale (recension här) var däremot exakt vad jag hade förväntat mig: småtrevligt men inte mer än så.

I övrigt var det tunnsått. PUBG släpps i morgon och kan bli stort. Men Crackdown 3 sköts fram till 2018, Sea of Thieves släpps först i mars och Forza Motorsport 7 är visserligen både dösnyggt och exklusivt men erbjuder väldigt lite nytt för den som redan spelat föregångarna.

Ändå har Xbox One varit den konsol som jag lutat mig mot under året som gått. Delvis för att handkontrollen är så överlägsen den till PS4, men också att Microsoft kontinuerligt uppdaterar och fräschar upp sin konsol för att få den att kännas modern.

En stor händelse för Xbox-spelare under året var beskedet att Xbox One blir bakåtkompatibel med vissa av spelen från den första Xbox. Därmed knyter Microsoft samman över 15 års spelhistoria på en plattform, vilket är beundransvärt. Endast en bråkdel av spelen kommer fungera av rättighetsskäl, men bara att detta sker är anmärkningsvärt.

Xbox Game Pass, Microsoft egen Netflixliknande speltjänst, drog igång i somras och undertecknad har slutligen hoppat på tåget men inte använt tjänsten så mycket än. Någonstans tror jag att detta kommer vara en självklar del av framtiden för spel.

Vid sidan om att vara en ren spelkonsol fortsätter min Xbox One att fungera som hemmets Blu-ray-spelare tack vare att den är så tyst. Inköpet av 2tb-modellen av Xbox One S gjorde att jag dels kunde dumpa den externa hårddisken, dels att jag nu kan börja köpa UHD Blu-ray-filmer. Om nu bara TV:n kunde visa 4K-upplösning, vill säga…

Vad som väntar under nästa år är i hög grad höljt i dunkel. Förutom de spel som skjutits fram är det tämligen tomt i Microsofts offentliggjorda kalender. Halo 6 borde vara på gång eftersom Halo normalt släpps i treårsintervaller, och kanske avtäcks ett nytt Forza Horizon på E3 i juni.

Som vanligt nödgas jag att påpeka att det Xbox behöver är nya starka varumärken, inte fler uppföljare. Men hoppet för detta börjar nu på allvar sina. Xbox One är en utmärkt plattform, men främst för multiformatstitlar.

Cuphead var ett av få intressanta Xbox-exklusiva spel under 2017.

(Visited 34 times, 1 visits today)