Välj en sida

När PlayStation 4 nu går in på sitt femte år på marknaden visar den inga tecken på att bli gammal och slö. Tvärtom. 2017 ser ut att bli det bästa året hittills för PS4.

Mellan december 2016 och december i år har Sony sålt över 20 miljoner PS4-konsoler, vilket är ruggigt bra. Om vi lägger försäljningsstatistiken åt sidan och bara tittar på vad Sony hade att erbjuda i år, är resultatet däremot mer kluvet.

2017 var ett bra år för PS4, men inte fantastiskt. Det började med lanseringen av den efterlängtade rebooten av Capcoms skräckis, Resident Evil 7, med stöd för PSVR och fortsatte med Nier: Automata, Horizon Zero Dawn och konsolversionen av Dreamfall Chapters. Inte bara exklusiva spel, men likafullt viktiga.

På sommaren släpptes remaken Crash Bandicoot: N.Sane Trilogy, en utgåva som ser ut att bli det bäst sålda exklusiva PS4-spelet i år, i augusti släpptes Uncharted: The Lost Legacy, i september var det dags för Persona 5. Under senhöst/vinter kom äntligen Gran Turismo Sport för alla racingsvulta PS4-ägare.

Styrkan i PS4 är bredden. Här finns verkligen något för alla, och det har varit ett signum för PlayStation ända sedan den första konsolen för över 20 år sedan.

Däremot är känslan att PS4 som plattform har stått stilla under detta år. Sony har inte lagt många fingrar i kors för att utveckla den, uppdatera den eller erbjuda något nytt. Här har Microsoft jobbat desto hårdare, som vi ska komma till när vi tittar på Xbox.

Kanske är förklaringen så enkel som att Sony helt enkelt inte har behövt göra särskilt mycket. PS4 är den dominanta konsolen på marknaden, och det i sig skapar en positiv spiral som nästan blir till ett självspelande piano. Framgång föder framgång.

Mitt eget år med PS4 har varit rätt svalt. Förutom när jag spelade Dreamfall Chapters rätt intensivt i våras har min PS4 mestadels samlat damm. Jag satte tänderna i Uncharted: The Lost Legacy för en tid sedan, men Naughty Dogs alla förtjänster till trots är jag inte särskilt imponerad. Uncharted känns väldigt gjort vid det här laget.

Med detta sagt är PS4 alltjämt en konsol som inte går att ignorera och som är svår att leva utan om du är spelentusiast. Efter fyra år på marknaden finns det verkligen massor av spel – exklusiva och multiplattform – för alla smaker.

2018 ser ut att bli ett starkt år för PS4, och då vet vi ändå inte allt som Sony planerar än. De säger sig nu ha lärt sig att inte utannonsera spel alltför tidigt. Något även Microsoft påstår sig ha förstått.

Guerillas Horizon Zero Dawn är förmodligen det
mest imponerande spelet till PS4 under 2017.

(Visited 28 times, 1 visits today)