Välj en sida

Efter fem spel i Team Ninjas fightingserie Dead or Alive trycker utvecklarna på paus. Det betyder att Dead or Alive 5: Last Round, som släpptes 2015 men har fått flitigt med DLC sedan dess, blir det sista spelet. Åtminstone på ett tag.

I en livestreaming levererade det smått kryptiska budskapet ”It is time to stop what we are doing for now and look into the future.” Av vissa tolkades det omedelbart som att Dead or Alive som varumärke skyfflades två meter under jord. Men tittar man på vad som faktiskt sades verkar den tolkningen vara en överdrift.

Däremot förefaller Team Ninja vilja fokusera på annat ett tag nu. Dead or Alive var den tredimensionella fightingserie jag valde framför Virtua Fighter, Soul Calibur och Tekken. Det vore tråkigt om det tog slut nu.

Dead or Alive har hånats för sin sexistiska karaktärsdesign, och det är väl ingen hemlighet att Team Ninja under sin dåvarande excentriske chef Tomonobu Itakagi hade en fäbless för det något extrema (inte minst tydligt i lättklädda Dead or Alive Xtreme). Men under ytan av ögongodis har det hela tiden funnits ett avancerat och varierat stridssystem, därav seriens popularitet.

Dead or Alive 3 till Xbox var en smällkaramell som slog världen med häpnad. Det var galet snyggt och visade verkligen vad Xbox gick för. Jag ser väldigt gärna ett Dead or Alive 6 till nästa generations konsoler som gör just detta. Även om det har blivit mycket svårare att imponera på folk med grafik numera.

(Visited 41 times, 1 visits today)