Välj en sida

Jag är periodare. Min PlayStation 4 har gått varm i perioder för att sedan stå oanvänd under veckor, ibland flera månader.

Efter att ha spelat Dreamfall Chapters rätt intensivt under en tid har det mest varit Xbox One som stått för underhållningen här hemma. Både som spelkonsol och Blu-ray-spelare.

Det har blivit en hel del Gears of War 4 (intryck här) Cuphead, Dead Rising 4 (intryck här) och Super Lucky’s Tale (recension här) i november. Men så beslöt jag att sätta tänderna i Uncharted: The Lost Legacy, som släpptes för tre månader sedan, och vips påmindes jag om hur högljudd PS4 faktiskt är jämfört med Xbox One.

En annan sak slår mig. När Xbox One lanserades var dess användargränssnitt outhärdligt plottrigt och oöverskådligt. Sony valde att köra med ett mycket simpelt UI som visserligen inte vinner några priser för att vara nyskapande men som definitivt vinner på sin enkelhet.

I dag ser det annorlunda ut. Sony har knappt uppdaterat sitt UI alls sedan 2013 (jo, foldrar har tillkommit) medan Microsoft har stökat och stuvat om och äntligen funnit ett gränssnitt som är både smidigt, användarvänligt och snyggt.

Att gå från detta UI till Sonys får det senare att framstå som väldigt slätstruket och omodernt. Jag kan förstå varför Sony inte har lagt så mycket energi på att släppa uppdateringar. De har dominerat denna generation fullständigt, och har helt enkelt saknat incitament att göra förbättringar.

För Microsoft har situationen varit den motsatta, och det har nu gett resultat. PS4 är förstås fortfarande en bra spelplattform, men jag gillar den främst för spelutbudet, inte så mycket för själva konsolen som sådan. Den är högljudd, handkontrollen har fortfarande värdelös batteritid (och varför ingen elitkontroll?) och hela systemet börjar kännas rätt gammalt.

Nintendo gjorde väldigt lite åt att uppdatera Wii U för att den sålde så dåligt. Sony har gjort samma sak för att PS4 säljer så bra. Det behövs helt enkelt inte, resonerar de.

Så är det visserligen. Det fungerar ju. Men när PS4 nu går in i sitt femte år på marknaden skulle må den bra av en uppfräschning.

(Visited 47 times, 1 visits today)