Välj en sida

Rebooten av Tomb Raider som släpptes 2013 blev en storartad succé. Troligen var det med denna framgång i åtanke som Microsoft såg till att uppföljaren blev en tidsexklusiv titel till Xbox One. Den skulle bli en utmanare till Uncharted 4 i julhandeln 2015.

Rise of the Tomb Raider blev emellertid ingen succé när det släpptes. Det syntes knappt till på topplistorna, trots att Uncharted 4: A Thief’s End försenades ett halvår. Ett år efter sin Xbox One-release släpptes Rise of the Tomb Raider även till PS4.

Det har varit tyst om exakta försäljningssiffror, men nu två år senare har utgivaren Square Enix uttalat sig genom sin CEO Yotsuke Matsuda.

Tomb Raider från 2013, som släpptes både till den förra och den nuvarande generationens Xbox- och PlayStation-konsoler, har skeppats i över 11 miljoner exemplar. En strålande siffra. Uppföljaren har sålt i ungefär 7 miljoner ex.

Det är överraskande bra siffror för Rise of the Tomb Raider. Då ska vi dessutom minnas att det första spelet varit ute på marknaden i fyra år och uppföljaren bara i två, samt att det dröjde ett år innan den större publiken på PS4 fick möjlighet att köpa det. Dock ska sägas att spelet har varit kraftigt prisreducerat under hela 2017, så det kan förklara en del av försäljningen.

Själv köpte jag spelet på releasedagen till Xbox One och beslöt punga ut för samlarutgåvan när Rise of the Tomb Raider kom till PS4 ett år senare, lagom till Tomb Raiders 20-årsdag.

Jag har alltså köpt spelet för fullpris två gånger, vilket indikerar hur pass mycket jag gillar det (recension här). Det är definitivt dags att bekräfta och visa upp uppföljaren, som ryktas heta Shadow of the Tomb Raider. Även om Rise of the Tomb Raider var ett väldigt bra spel fanns det en hel del förbättringspotential, inte minst i striderna och karaktärerna.

Läs även:

Tankar om nästa Tomb Raider

(Visited 40 times, 1 visits today)