Microsoft har gett sig blanka tusan på att knyta ihop sin första Xbox med sin nuvarande. Efter det uppmärksammade bakåtkompatiblitetsprogrammet till Xbox 360 kommer därför ett motsvarande till Xbox, något som Microsoft meddelade på E3 i somras.

Den första vågen av spel är nu bekräftad. Det rör sig bland annat om Star Wars: Knights of the Old Republic, Crimson Skies, Psychonauts, Prince of Persia: Sands of Time, Red Faction 2, Bloodrayne 2 och partyspelet Fuzion Frenzy. Frånsett Psychonauts är dessa spel inte de främsta jag personligen suktar efter, men Microsoft har sagt att det kommer fler (se här en grafikjämförelse för ett spel på Xbox respektive Xbox One S).

I korthet betyder detta att ditt gamla Xbox-spel kommer fungera utmärkt i din Xbox One. Sätt i skivan, spelet laddas ned och vips är det fritt fram att spela. Ett 15 års gap har därmed täppts till, vilket känns rätt fantastiskt.

Det som sätter käppar i hjulen för vissa spel är frånvaron av licenser. Mycket har hänt sedan Xbox lanserades i början av millenniet. Utgivare kan ha gått omkull och det inte alla tänker på är att även musiken i spelen kräver aktuella licenser för att få användas. Därför blir det rent juridiskt en omöjlighet att göra vissa spel bakåtkompatibla, hur mycket man än vill.

Själv väntar jag med spänning på att få spela om Dreamfall: The Longest Journey, RalliSport Challenge 2, Project Gotham Racing 2, Midtown Madness 3 och Dead or Alive 3.

Visserligen fungerar min gamla Xbox alldeles utmärkt fortfarande, men jag besparar mig gärna omaket att släpa den till vardagsrummet och koppla in den varje gång andan faller på.

Midtown Madness 3 tillbringade jag nästan
ohälsosamt 
mycket tid i när det begav sig.

(Visited 206 times, 1 visits today)