För bara några dagar sedan skrev jag att jag inte hade några som helst planer på att ersätta min två och ett halvt år gamla Samsung Galaxy S6 med en ny telefon. Det stämmer fortfarande, men det finns andra personer i hushållet i behov av en ny telefon.

Frugans fyra år gamla S4 Mini sjunger nämligen på sista versen. Med en småtting hemma är det dessutom rätt relevant att ha en telefon med en bra kamera.

Att köpa en ny telefon är inte vad det en gång var. I dag använder vi som bekant våra smarttelefoner till så mycket mer än att bara ringa och skicka meddelanden. Telefonerna är våra följeslagare i vardagen. De är våra bärbara datorer, kameror, chattverktyg, filmspelare, musikspelare. De ska kort sagt fungera som ett multimediaverktyg.

Jag visste att min bättre hälft ville ha en Androidtelefon. Och efter att ha haft flera Samsung-telefoner som alla haft batteritiden som akilleshäl ville hon nu testa något annat. Sonys telefoner tycker hon är klumpiga och fula. Kvar fanns således bara ett fåtal märken att välja bland, däribland HTC och Huawei.

Efter att ha plöjt ett dussin videorecensioner på YouTube föll valet på Huaweis nya Honor 9. Honor 8 har vad jag förstått sålt bra i Sverige, vilket är förståeligt givet att det är en premiumtelefon till ett något lägre pris än Sonys, Samsungs och Apples tokdyra alternativ.

Honor 9 ser mer eller mindre ut som en Samsung-telefon. Även om den fysiska hemknappen från de äldre Galaxy S-modellerna här har ersatts av en kapacitiv knapp är likheten i utseende slående. Den glänsande baksidan, som gjorde Honor 8 så omtalad, sticker dock ut.

För under 5000 kr får man en modern och tämligen straight forward smarttelefon med 64gb internminne, 4gb RAM och en 12+20 megapixel dualkamera. Honor 9, som drivs av Android 7.0, är befriande fri från gimmickar. Den har helt enkelt det du behöver, men inget mer.

Honor 9 har en lcd-skärm med en upplösning på 1080p, vilket är sämre än exempelvis Galaxy S8. Men så syns den skillnaden också på prislappen, och för en telefon på 5,1 tum vill jag hävda att skärpan är fullt tillräcklig.

Det återstår att se hur batterikapaciteten står sig över tid, och om telefonen har några baksidor som inte framkommit i tidigare recensioner och tester. Här och nu känns dock Huaweis Honor 9 som ett rätt stabilt köp.

Se även:
Android Authority testar Honor 9

(Visited 84 times, 1 visits today)