Det släpps konsoler som aldrig förr. Men vid sidan om våra stora plattformar från Sony, Microsoft och Nintendo släpps även retrokonsoler i strid ström.

Mest uppmärksammad hittills har Nintendo NES Classic Mini varit. Den sålde slut på ett ögonblick och Nintendo lät meddela att de inte tänkte tillverka fler. Detta beslut ska de nu ha ändrat (det vore ju absurt annars), så alla som missade förra chansen kan se fram emot en ny.

Härnäst väntar emellertid SNES Classic Mini, alltså en miniversion av Super Nintendo med förinstallerade spel.

Jag kan förstå samlarintresset för dessa minikonsoler. De framkallar bara genom sin uppsyn omedelbart ohemula mängder barndomsminnen och nostalgi per kvadratcentimeter.

Som spelplattform är dock underhållningsvärdet begränsat. Handkontrollen är så liten att den knappt går att använda, och efter att ha spelat de gamla klassikerna några gånger lär få återvända igen. Men, som sagt. De är väl roliga att ha hemma i hyllan.

Atari vill inte vara sämre. De planerar att släppa Ataribox för en betydligt saftigare summa. Det pratas om runt 250 dollar, vilket alltså lär betyda runt 2 700 kr i högskattelandet Sverige. Exakt vad Ataribox är, är inte helt klart. Om det blir en svindyr Ouya, en billig Steam Machine eller något däremellan vet vi helt enkelt inte.

För 250 dollar kommer det dock krävas en hel del kräm under huven och ett bra spelbibliotek för att kunna konkurrera med allt från PlayStation 4 till Switch och andra alternativ som Nvidia Shield. Frågan är vad Atari har att sätta emot här.

Men hur det än blir med den saken är det svårt att inte medge att den ser smäcker ut med sin retrodoftande träpanel och lysande Atarilogga (Atari har alltid haft spelvärldens snyggaste logotyp).

Ataribox ser underbar ut. Men vad som finns under skalet
och vilka spel som Atari har tänkt att sälja konsolen med,
är desto svårare att svara på.

(Visited 43 times, 1 visits today)