Det vimlar verkligen av kriminal- och polisserier. Genren tycks vara tidlös. Allt från Morden i Midsomer och alla möjliga CSI-serier som har gått på TV i evigheter till mer ambitiösa försök att skildra polisarbetet vid allvarliga brott.

En gammal personlig favorit är Wire in the Blood (Mord i sinnet), 90 minuter långa avslutande avsnitt baserade på Val McDermids böcker om den kliniske psykologen Tony Hill. Efter sex säsonger lades dock serien ned, vilket kändes lite för tidigt.

En ny favorit är en dramadokumentär serie som utklassar allt annat jag sett i genren. Dramatiserade fall är oftast rätt taffligt berättade med amatörskådespeleri som drar ned helhetsintrycket.

Real Detective (inte att förväxlas med True Detective) bryter det mönstret. Det är en TV-serie med 40 minuter långa avsnitt. Varje handlar om ett fall, och polisen som ledde det återberättar vad som hände. Det som skiljer denna serie från andra är att fallen dramatiseras med avsevärt bättre skådespelarprestationer än vad vi är vana vid.

Allt känns mer påkostat, och när flera av fallen får det att isas i blodådrorna flyger den där dryga halvtimmen förbi alldeles för fort. Real Detective finns på Netflix. Riktig spänning utlovas alla som gillar kriminalhistorier med det lilla extra.

En bubblare är serien Your Worst Nightmare (finns på Netflix), som är en mer traditionell dramadokukriminalare men med en hel del intressanta fall.

(Visited 78 times, 1 visits today)