Lyxmodeller av existerande produkter har blivit allt vanligare i elektronikbranschen, och nu var det Apples tur.

Iphone X (som ska uttalas tio) är Iphone 8 extra allt. Nu känner mobilen igen ditt ansikte, vilket gör fingeravtrycksläsaren överflödig.

Den stora skärmen är den pixeltätaste någonsin på en Iphone (vilket reser en del frågetecken om batteritiden). Den påminner starkt om Samsungs Infinity display till Galaxy S8, men kameran längst upp gör att den får en udda form och inte ger det där lena och mjuka intrycket som Samsungs telefon.

Kameran har en rad nya funktioner, däribland kan den användas för s.k. Face ID (inloggning) och för att göra egna emojis. Detta betyder även pratande emojis. Föreställ dig således att skicka en pratande bajsemoji till din vän eller partner för att fråga när ni ska äta middag.

Detta är egentligen det enda som känns nytt här, och det lär göra en del Iphoneanvändare besvikna. Apple leder inte smarttelefonmarknaden längre som de en gång gjorde. Konkurrenterna har kommit ikapp och, i Samsungs fall, i flera avseenden gått om.

Överlag känns Apples telefoner rätt osexiga vid det här laget. Mycket lite har hänt sedan den senaste stora uppgraderingen Iphone 6. Detsamma kan sägas om konkurrensen, där Samsung ungefär vart tredje år lyckas göra en större förändring som känns och syns och däremellan mest gör små kosmetiska justeringar.

Men smakar det så kostar det, som vanligt. Iphone X går lös på över 11 000 kr. En helt vansinnig summa för en telefon. Men givet hur det brukar se ut vid Iphonelanseringar lär det inte råda någon brist på köpare.

Och just det, Apple släpper Iphone 8 också för den som är mer sparsmakat lagd.

(Visited 140 times, 1 visits today)