Ja, det är alltså inte Xbox One som varumärke som gått omkull utan lanseringsmodellen som går i graven. Microsoft har nu tagit den stora, feta, videobandspel… konsolen ur produktion. Den som är ute efter den svarta lanseringsmodellen bör därför skynda sig.

Få, om ens någon, lär dock sakna denna best. Jag minns fortfarande hur oerhört besviken jag var efter Microsofts så kallade Xbox Reveal i maj 2013. Jag hade bänkat mig för att se hela eventet från Seattle live på min Xbox 360. Nu skulle nästa generations Xbox avtäckas.

Det vi fick se var en stor och ful maskin med en hiskelig Kinect-kamera. På scenen pratades det nästan bara om TV och hur den nya konsolen tack vare Kinect möjliggjorde för oss att med ett kommando eller en rörelse ”snappa” mellan TV, film och spel. Som om detta någonsin hade varit svårt eller ett problem tidigare.

Microsoft förlorade generationen där och då. De efterföljande turerna på E3 två månader senare med idiotiska DRM-regler, onlinekrav och ett system med spel som inte kunde säljas eller köpas begagnat avgjorde definitivt ödet för Xbox One. Sony körde över dem från dag ett, och nederlaget var välförtjänt.

Sedan dess har Xbox-teamet fått ägna all tid åt att försöka vinna tillbaka kundernas förtroende igen. Många gick och köpte en PlayStation 4 och tittade aldrig tillbaka. Jag föll till slut till föga och köpte en Xbox One sommaren 2015, vilket jag inte har ångrat. Men det hade hänt mycket på två år.

Sedan den där ödesdigra kvällen i maj 2013 har Microsoft plockat bort Kinect, uppdaterat konsolens gränssnitt flera gånger, släppt den mycket smäckra Xbox One S med UHD Blu-ray-drive och visat upp världens mest kraftfulla spelkonsol någonsin i Xbox One X.

Microsoft har kommit tillbaka in i matchen igen. Men den här generationen har de definitivt förlorat.

(Visited 55 times, 1 visits today)