Konsoler hinner knappt släppas innan det börjar spekuleras om uppföljaren. PlayStation 4 har varit en formidabel framgång för Sony. Nyligen framkom statistik från Niko Partners Twitteraktive analytiker Daniel Ahmad som visar att PS4 inte bara säljer bättre än PS3 – den säljer faktiskt lika bra som PS3 och Xbox 360 gjorde tillsammans under de första 14 månaderna.

Hittills har Sony krängt över 60 miljoner PS4-konsoler. Det finns således få skäl för dem att börja prata om PS5 redan nu. När frågan nyligen dök upp på tyska Golem.de svarade Sony Americas Shawn Layden att det kommer dröja innan vi får se en helt ny PlayStation. Den kommer dessutom, till skillnad från PS4 Pro, ha en helt annan hårdvara. I intervjun upprepar Layden också att det aldrig kommer komma spel som enbart fungerar till PS4 Pro och inte till standardmodellen.

PS3 ersattes av PS4 efter drygt sju år. Det var en lång generation där Xbox 360 hade hela åtta år på nacken när den slutligen ersattes av Xbox One. Frågan är om den nuvarande generationen blir lika mångårig. Den gången förlängdes den av inte minst Kinect, som släpptes så sent som 2010. Det skulle motsvara att Microsoft släppte ett tillbehör som erbjuder ett helt nytt att spela på Xbox One under 2018.

Sony och Microsoft har hittat ett annat sätt att möjligen förlänga generationen denna gång: uppgraderade konsoler. PS4 Pro och snart även Xbox One X är kompatibla med alla spel och tillbehör till lanseringskonsolerna men erbjuder 4K, UHD-Blu-ray och HDR.

Om intresset för dessa konsoler leder till en längre generation är jag helt för det. Jag vill gärna att en investering på mellan 4-5 000 kr ger mig något tillbaka under längre tid än bara fem år.

Förhoppningsvis ser vi inte röken av PS5 förrän under 2020. Då kommer konsolerna börja kännas lite till åren. Då har även The Last of Us: Part II hunnit släppas och vi har sannolikt fått några nya varumärken även på Xbox One som det kan släppas uppföljare till på Microsofts kommande konsol.

För min del kan PlayStation 5 vänta.

(Visited 48 times, 1 visits today)