När NPD summerar spel- och konsolförsäljningen för maj månad i Nordamerika ser vi både bekanta och lite oväntade tendenser. PlayStation 4 var den bäst sålda konsolen, vilket känns välbekant. Dock förefaller det bero på att Nintendo Switch fortfarande är slutsåld på de flesta håll.

Mycket lite sägs om hur det går för Xbox One, men NPD påpekar att både PS4 och Xbox One tillsammans säljer 29 procent bättre än vad PS3 och Xbox 360 gjorde under samma tid. Det kan förstås hävdas att PS4 står för huvuddelen av detta, och det stämmer säkerligen, men sannolikt ligger Xbox One fortfarande något högre än vad Xbox 360 gjorde. Vilket sätter saker lite i perspektiv, även om Microsoft aldrig kommer nå de milstolpar som Xbox 360 skapade.

På speltoppen finns fler Nintendo-spel än vi varit vana vid de senaste åren. Mario Kart 8 Deluxe fick en flygande start med 460 000 sålda ex i april och placerar sig på en andraplats i maj. GTA V, som skeppats i över 80 miljoner ex sedan lanseringen 2013, biter sig fast som det unika fenomen det är.

Många gläds säkert åt att det hyllade Horizon Zero Dawn fortfarande är med på listan, och att Prey hamnade så pass högt. Dock verkar försäljningen för Prey inte ha varit särskilt bra, vilket påminner oss om att en plats på topplistan inte nödvändigtvis innebär succé. I synnerhet inte om spelet faller ur efter någon vecka.

Mest överraskande är kaske att PlayStation VR-spelet Farpoint tog sig in på topp 20. Sony har sålt en miljon PSVR-headset sedan lanseringen i höstas, och försäljningen har avtagit under våren. Om PSVR ska bli en mainstreamprodukt behövs spel som definierar formatet och visar vad det går för. Farpoint kan vara ett litet steg i den riktningen.

Speltoppen maj 2017

  1. Injustice 2 (någonstans under 1 miljon)
  2. Mario Kart 8 Deluxe (Switch)
  3. GTA V
  4. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Switch/Wii U)
  5. Prey
  6. Ghost Recon: Wildlands
  7. Fire Emblem Echoes: Shadow of Valentia (3DS)
  8. NBA 2K17
  9. MLB 17: The Show
  10. Overwatch
  11. Rainbow Six: Siege
  12. Horizon Zero Dawn (PS4)
  13. Call of Duty: Infinite Warfare
  14. Call of Duty: Black Ops III
  15. Mass Effect Andromeda
  16. Farpoint (PSVR)
  17. Battlefield 1
  18. Nier: Automata (PS4, PC)
  19. Minecraft
  20. FIFA 17

Källa: NPD Group

(Visited 83 times, 1 visits today)