För ganska exakt tio år sedan lanserades Sonys stora, frustande, lyxiga och svindyra PlayStation 3 i Europa. Nu går den i graven när Sony beslutat avsluta produktionen i Japan.

Beslutet var mycket väntat. PS3 säljs endast i några hundra exemplar varje vecka i öst, så det finns förstås ingen anledning att hålla liv i produktionen. Därmed går en era i graven.

PlayStation 3 blev ett ekonomiskt fiasko för Sony och såg länge ut att även bli ett kommersiellt sådant. Sony rätade dock ut många av de problem som konsolen drogs med, inte minst det höga priset, och i slutändan blev det i stort sett oavgjort mellan PS3 och Xbox 360 om vi ska mäta framgången i antalet sålda enheter.

Microsoft brukar ändå räknas som vinnaren av de två eftersom de lyckades få så många att hoppa från PlayStation 2 till Xbox 360 (motsvarande hopp har vi sett de senaste åren fast åt andra hållet).

Jag köpte PS3 väldigt, väldigt sent, endast för att spela Naughty Dogs spel och några till. Konsolen i sig har jag inte så mycket till övers för (förutom att den är den snyggaste PlayStation Sony snickrat ihop).

Handkontrollen är hopplöst efter den till Xbox 360, menyerna gräsliga och lanseringsmodellen högljudd som en trimmad hårtork. Hade jag köpt den för lanseringspriset 6500 kr hade jag varit oerhört besviken.

Nu fick jag den för en billig penning och kunde njuta av ett antal av den förra generationens allra bästa spel. Jag blev kär i Naughty Dog, kan man väl säga, och flera av de bästa spelen jag lirat till PS4 råkar faktiskt vara remasters av just Naughty Dogs spel.

PS4 är ett resultat av misstagen som begicks med PS3. Vi fick se ett mer ödmjukt Sony som faktiskt lyssnade på både utvecklare och kunder. Detta, samtidigt som Microsoft och Nintendo båda begick stora misstag med Xbox One och Wii U, har gjort Sony till herre på täppan igen.

PS3 har dock lärt Sony att du aldrig är bättre än din senaste produkt.

(Visited 81 times, 1 visits today)