Det svänger fort ibland. Jag minns när Nokia var mobiltelefonernas kungar. De slogs mot Ericsson, och själv ägde jag genom åren modeller från båda fabrikanterna. Sedan kom Iphone och Nokia gjorde dundermisstaget att underskatta uppstickarna.

Resultatet av denna felbedömning vet vi. Nokia återhämtade sig aldrig, och smarttelefonmarknaden delades i princip upp mellan Apple och Samsung medan Nokia slet förgäves med sina Lumia-modeller. Än i dag har nya konkurrenter svårt att stjäla marknadsandelar i väst.

Ju större framgångar du når, desto tyngre kan du falla. Nokia föll tyngre än de flesta. Från marknadsledande till utslagna på bara några år.

Microsoft har inte riktigt gjort samma resa med sin Xbox-division, men utvecklingen de senaste åren är ändå värd att nämna. Som gammal Xbox-spelare ser jag den inte bara i form av siffror i kvartalsrapporter och frånvaron av PR-utspel från Microsoft – jag känner den. Det kan låta teatraliskt, men man ska inte helt bortförklara trogna kunders magkänslor.

Faktum är att Xbox One känns som en annan konsol än Xbox 360. Den där framgångskänslan som Microsofts mest lyckade konsol hittills förmedlade smittade av sig på mig som spelare. Det var kul att gå in och köpa spel därför att det kom så oerhört många.

Intresset för Xbox 360 var stort från både utvecklare och spelare. Xbox One förmedlar snarare en känsla av stagnation. Inte för att det är en dålig konsol. Jag använder den flitigt för både film och spel.

Men den erbjuder väldigt lite som jag inte lika gärna kan uppleva på min PlayStation 4. Att multiformatsspelen här hemma tenderar att ha gröna i stället för blå fodral har helt och hållet med den överlägsna handkontrollen att göra.

En känsla gör förstås ingen sommar, och den fäller inga bjässar i spelbranschen heller. Men tecknen på stagnation har blivit alltfler. Xbox One får inga exklusiva spel längre, och Microsoft har själva lagt ned en rad exklusiviteter som varit utannonserade och uppvisade. Fable Legends och Scalebound är två av dem.

Nu får vi veta att Cliff Bleszinskis kommande Lawbreakers inte bara släpps till PC utan även PS4. Det nämns inget om Xbox One. Pappan till det så populära Gears of War, spelet som närmast definierade Xbox 360 under den förra generationen, låter alltså sitt kommande lir vandra in i Sonys famn.

Det kanske kommer till Xbox One vad det lider också. Men att det utannonseras till PS4 först är ett av dussintals tecken just nu på hur Microsoft arbetar i kraftig motvind. Jag har svårt att se hur de ska kunna vända skeppet.

På E3 ska Scorpio visas upp. Världens mest kraftfulla spelkonsol. Det kommer bli kul och jag lär förmodligen köpa den. Men Scorpio kommer inte vända vinden för Xbox One, sannolikt inte ens påverka försäljningen särskilt mycket.

Phil Spencer har som vanligt hävdat att detta är det bästa året för Xbox någonsin. Det är lite svårt att tro honom den här gången. Microsoft har mycket att bevisa när de drar igång sin årliga E3-konferens om några veckor.

Frågan är om de kan skapa ett embryo till den där framgångskänslan igen.

(Visited 56 times, 1 visits today)