Vi fick varken pris eller lanseringsdatum, ej heller fick vi se själva konsolen. Med som det ryktades hade Digital Foundry i alla fall fått se spel spelas på Xbox Scorpio och ta del av specifikationerna för hårdvaran på plats hos Microsoft. Det säger ändå en del om vad vi har att vänta.

Presentationen (uppdelad i en hårdvarudel och en som handlar mer om spelen) innehåller alldeles för mycket teknisk fackspråk för att det ska vara begripligt för de flesta av oss dödliga. Men ett fåtal saker är värda att lyfta.

Scorpio erbjuder en helt ny nivå. Rent tekniskt är den att räkna mer som en ny generations hårdvara än en simpel uppgradering. Men Microsoft har velat komma bort från uppdelningen i generationer och har därför hävdat att Scorpio helt enkelt är en ny del av Xbox One-familjen.

När det gäller GPU:n vet vi sedan tidigare att Scorpio har sex teraflops fördelat på 40 enheter, att jämföra med 12 på Xbox One och 36 för PlayStation 4 Pro. Sammantaget har Scorpio ett övertag på Sonys konsol med 43 procent. Hur mycket av detta som kommer märkas i spelen är en annan fråga som vi helt enkelt får vänta på att få se.

Scorpio ska kunna skala upp äldre spel till 4K. Även gamla Xbox 360-spel ska se bättre ut när de spelas på Scorpio, lovar Microsoft. Den stora skillnaden mot tidigare Xbox One-modeller är att Scorpio har betydligt mer arbetsminne. Vilket får väldigt konkreta effekter för spelaren. Bland annat utlovas kortare laddningstider, vilket vi tacksamt tar emot.

PS4 Pro launched at £349/$399. Scorpio has a larger processor (the most expensive single part of any console), 4GB more memory, a faster hard drive, a UHD Blu-ray drive and a state-of-the-art cooling solution. All of these add cumulatively to the bill of materials and if I had to guess – and I’ll stress that this isn’t based on anything I might have heard on my visit – Project Scorpio is going to cost in the region of $499.

Pris, datum och hur den nya Xbox ser ut får vi alltså vänta på. Men givet vad vi nu vet finns på insidan verkar det osannolikt att Scorpio skulle kosta under 400 dollar. Microsoft vänder sig inte till den genomsnittlige kunden med denna konsol utan till entusiasterna. Det gör också att de kan sätta en annan prislapp.

Xbox One S kommer vara den konsol de flesta köper. Scorpio är för den som har en 4K-TV hemma, som bryr sig om saker som HDR och som verkligen vill ha det bästa och senaste som finns att tillgå på konsolmarknaden. Jag tillhör inte nödvändigtvis denna grupp helt och hållet, men jag är nyfiken på vad Scorpio har att erbjuda.

Efter att ha låtit Digital Foundry titta på insidan återstår nu den officiella avtäckningen av boxen och ett pris. Detta lär Microsoft vilja få överstökat innan E3 för att kunna fokusera helhjärtat på spelen på mässan. Räkna därför med ett event någon gång i maj.

Händelsevis var det så Microsoft avtäckte Xbox One för snart fyra år sedan. Förhoppningsvis går det bättre den här gången.

Läs även:
Eurogamer: Scorpio is console hardware pushed to a new level

(Visited 64 times, 1 visits today)