Nintendos nya konsol Switch släpptes i hela världen i början av mars. Den har sedan första dagen varit svår att få tag på. Det är inte ovanligt att tillgången hålls begränsad i början för att ge sken av att suget efter den nya konsolen är väldigt stort.

I fallet med Switch verkar det dock stämma. Nintendo berättar i sin delårsrapport att de hittills har skeppat 2,7 miljoner Switch-konsoler (fördelat på 600 000 i Japan, 1,2 miljoner i Nordamerika och 900 000 i Europa). Givet att Switch verkar slutsåld i stort sett överallt kan vi i det närmaste sätta likhetstecken mellan skeppade och sålda.

Föga förvånande är lanseringsspelet The Legend of Zelda: Breath of the Wild det överlägset bäst sålda spelet med lite drygt 2,7 miljoner exemplar till Switch och en dryg miljon till Wii U. Switch kritiserades när lanseringslineupen offentliggjordes: ynka fem spel! Men Nintendo verkar ha gjort helt rätt i att lägga alla ägg i Zelda-korgen.

Siffrorna är imponerande med tanke på att vi pratar om en period på fyra veckor och att det handlar om en lansering i mars. Inte direkt den hetaste tiden på året för konsollanseringar.

Nintendo verkar nöjda. De säger nu att de planerar att sälja 10 miljoner Switch-konsoler under det kommande räkenskapsåret (1 april 2017 till 31 mars 2018), vilket skulle betyda att Switch har sålt bättre på 13 månader än vad Wii U lyckades med på fyra år.

Där är vi emellertid inte ännu. Den stora prövningen kommer under senhösten och i julhandeln. Klarar Nintendo att mäta sig med PlayStation 4 och en helt ny Xbox One-konsol? Eller lockar de helt olika målgrupper? Det blir intressant att se. Efter fyra års förnedrande nederlag med Wii U i julhandeln är Nintendo hungriga.

Mario Kart 8: Deluxe är nästa stora Switch-lansering. Det är dock en konvertering av ett spel som släpptes till Wii U för nästan exakt tre år sedan. Kanske kan möjligheten att spela på bussen och tåget locka många att köpa det en gång till.

Därefter väntar Splatoon 2 och sedan ingenting, i alla fall inte som vi känner till i dag, innan Super Mario Odyssey anländer någon gång före jul. Ännu har vi inte sett till några större satsningar från tredjepartsutvecklare. Battlefield, Call of Duty, de flesta sportspel, nya Assassin’s Creed – alla lyser med sin frånvaro än så länge.

Kanske kan de fina försäljningssiffrorna för Switch få en del oberoende studior att intressera sig för formatet. Nintendos egna spel kommer bara räcka så långt.

(Visited 16 times, 1 visits today)