Välj en sida

Nintendos nya hybridkonsol Switch nådde butikshyllorna i fredags och verkar ha fått en flygande start både i Japan och väst. Allt är dock inte frid och fröjd, när fler har fått möjlighet att använda konsolen i några dagar blir inte bara dess styrkor utan också dess uppenbara svagheter tydliga.

Numera recenseras inte bara spel utan även teknik. Konsoler inkluderade. Det är vanskligt att recensera en spelkonsol eftersom de utvecklas så mycket under sin livstid. Under den förra generationen kunde vi se att Xbox 360 och PlayStation 3 var helt andra maskiner mot slutet än när de lanserades. Även Switch kommer att utvecklas. Hur mycket beror förstås på Nintendo.

Styrkor
Styrkan i Switch är utan tvekan dess flexibilitet. Dess slogan är ”spela varsomhelst, närsomhelst med vemsomhelst”. Den beskriver Switch bra, för det är precis vad du kan göra med denna konsol. Hur du använder den är helt och hållet upp till dig. Att låta den sitta i dockan och bara spela hemma går lika bra som att ta med den på bussen.

Byggkvaliteten uppges vara en helt annan än den plastiga Wii U. Skärmen ger en upplösning på 720p, vilket är fullt tillräckligt. Om vi bortser från dockan är enheten snygg och känns som en god representant för ett modernt Nintendo.

Med The Legend of Zelda: Breath of the Wild verkar Nintendo dessutom ha överträffat sig själva. Kanske ger det en föraning om hur bra Super Mario Odyssey kan bli. Därutöver har vi det utannonserade Pikmin 4 som uppgavs vara mer eller mindre färdigt och säkerligen några spel som kommer utannonseras på E3 (men släppas betydligt senare). Att Nintendo nu kan samla alla sina resurser på en plattform gör att risken för den speltorka som drabbade Wii U är mindre.

Svagheter
De klagomål som har framförts har både med hårdvaran och mjukvaran att göra. Tekniskt sett är Switch inget monster, långt därifrån. Den är inte i närheten av de tre år gamla PlayStation 4 och Xbox One och på vissa områden matchar den faktiskt knappt ens Wii U. Men eftersom själva konsolen inte är så mycket större än en 3DS är det begripligt att den tekniska standarden blir därefter.

Som bärbar spelenhet är den det mest kraftfulla vi har sett hittills. Som stationär konsol lär den däremot få svårt att konkurrera, och oavsett hur du använder den kvarstår faktumet att en så svag hårdvara kommer göra det mindre attraktivt att konvertera multiformatsspel till Switch. Frågan är således om Switch-spelarna ens kommer få stora serier som Assassin’s Creed och Call of Duty.

En nackdel som alla anmärker på är batteritiden. Med ett stort äventyr som Zelda: Breath of the Wild räcker batteriet i knappt tre timmar, enligt samstämmiga rapporter. Batteriet är inte utbytbart utan måste precis som på de flesta av dagens moderna mobiler och paddor laddas. Det betyder att du antingen måste ha närhet till ett eluttag (vilket förtar lite av poängen med en bärbar enhet) eller ta med dig en powerbank. Detta är i sig inget jätteproblem, men enligt YouTube-profilen Adam Koralik räcker en powerbank av standardsnitt endast till att ladda upp knappt tio procent av batteriet i Switch. Om detta stämmer är det ganska illa.

Dockan använder du för att koppla enheten till TV:n och använda Switch som en vanlig stationär konsol. Förutom att vara ful och oergonomisk (designen gör att den inte kan placeras i en TV-bänk utan måste ställas ovanpå) rapporteras att den repar skärmen om du sätter i din Switch lite oförsiktigt. Att Nintendo inte har vadderat insidan av dockan, som trots allt kostar en tusenlapp att köpa löst, är anmärkningsvärt. På min Nvidia Shield TV är till och med det vertikala stället för enheten vadderat.

Ett stort frågetecken inför lanseringen av Switch har varit hur Nintendo ska hantera onlinetjänsten den här gången. De fick hård och berättigad kritik för att ha en undermålig onlineservice till Wii U. Trots att Switch nu har lanserats vet vi väldigt lite om Nintendos onlineplaner. Än så länge erbjuds varken webbläsare, Netflix eller någon annan tjänst förutom en nästan helt tom butik i Eshop.

Ett annat tecken på att Nintendo inte riktigt är med i matchen är att det i nuläget saknas möjlighet att överföra sparfiler mellan enheten och ett SD-kort. Switch har endast 32gb internminne, varav runt 26 är tillgängligt. Detta kommer fyllas tämligen snabbt, även om konsolen inte installerar alla spel som PS4 och Xbox One gör utan läser dem från spelkortet. Det går heller inte att stänga av konsolen med en Pro Controller utan det måste du i så fall kliva upp och göra på själva enheten, vilket känns lite antikt.

Enligt Nintendo of Americas Reggie Fils-Aime ska Netflix, Hulu och Amazon Video komma i framtiden. Oklart när. Att dessa bastjänster inte finns på plats redan vid lanseringen är en av många indikationer på att Switch stressades ut på marknaden. Det retar mig även att Nintendo för tredje generationen i följd har en konsol med en annorlunda spelkontroll vilket gör att den som vill spela med en vanlig handkontroll tvingas köpa den separat (den här gången kostar den dessutom ofattbara 750 kr).

Risken med att vilja vara bra på mycket är att man inte blir bäst på någonting. Där ser jag en fara för Switch, som är en svag stationär konsol och lite för stor som bärbar. Men till skillnad från Wii U finns det ändå något attraktivt i Nintendos konsol denna gång. Flexibiliteten är tilltalande och om priset bara faller och det kommer tilltalande spel utesluter jag inte alls att det kommer stå en Nintendo Switch i mitt vardagsrum i framtiden.

Se IGN:s recension av Switch här.

(Visited 56 times, 1 visits today)