Välj en sida

Att PlayStation 4 går som tåget (nåja, inte som svenska tåg men ni fattar) har vi kunnat se ända sedan den lanserades 2013. I början av 2017 fick vi veta att Sony sålt 53,4 miljoner PS4 till konsument, så kallad sell-through. Nu kommer kvartalsrapporten.

I Sonys kvartalsredovisning framgår att de skeppade 9,7 miljoner PS4 under fjolårets sista kvartal. Det är en ökning med 1,3 miljoner jämfört med samma period 2015. Trots att Xbox One, tack vare lanseringen av One S, gick bättre än PS4 på den nordamerikanska marknaden under andra halvan av 2016, ökade Sony sin totala försäljning rejält globalt sett.

Förklaringen är förstås att PS4, till skillnad från Xbox One, säljer bra även utanför USA. Sony totaldominerar i Europa och har nu även fått upp acceptabel fart i Japan.

9,7 miljoner skeppade konsoler under ett enskilt kvartal är faktiskt rekord. Inte ens under glansdagarna med PS2 lyckades Sony med denna bedrift (rekordet från 2003 löd 8,8 miljoner). Totalt har Sony skeppat 57,1 miljoner PS4-konsoler till butiker runt om i världen, vilket gör att de bara behöver skicka ut 2,9 miljoner till för att nå målet till den sista mars.

Hur det går för PS4 Pro specifikt vet vi desto mindre om. Eftersom Sony inte har sagt något om försäljningen av sin uppgraderade PS4, men varit desto mer generösa med siffror för PS4 som helhet, kan vi anta att försäljningen av PS4 Pro har gått trögt. Detsamma verkar gälla PlayStation VR, som det varit nästan helt tyst om sedan oktoberlanseringen.

(Visited 44 times, 1 visits today)