Föreställ dig en tjänst som låter dig ladda ned ett hundratal nya spel och massor av äldre för en hundring i månaden. Föreställ dig ett slags Netflix för spel.

Microsoft har offentliggjort Xbox Game Pass, en service som möjliggör just detta. Ett hundratal Xbox One-spel och äldre bakåtkompatibla Xbox 360-spel ska finnas tillgängliga för den som prenumererar på tjänsten.

Xbox Game Pass påminner mycket om PlayStation Now. Men det finns en stor skillnad. Microsofts tjänst strömmar inte spelen till konsolen utan låter dig ladda ned dem, vilket förstås ger en mycket smidigare upplevelse. Däremot kommer spelen roteras, precis som på Netflix, vilket betyder att spel kommer plockas bort när nya läggs till. Om du vill ha kvar ett spel kommer du därför behöva köpa det för att vara på den säkra sidan. Vilket väl är helt rimligt.

Det kändes som en tidsfråga innan denna tjänst skulle dyka upp. EA Access har redan funnits ett tag och är mycket uppskattat. Ärligt talat är jag lite förvånad att Microsoft inte agerade tidigare, men det är möjligt att de har arbetat på denna idé länge och att det av olika skäl dragit ut på tiden. Sonys PS Now får härmed se sig slaget, åtminstone i teorin.

Jag tror att den här sortens tjänster är framtiden och att de bara kommer bli fler i takt med att speldistributionen digitaliseras alltmer. Denna utveckling har vi sett ett tag nu på filmsidan, så det är bara naturligt att spelbranschen följer efter. Problemet är emellertid gemensamt och svårt att komma runt: det krävs till slut ganska många prenumerationer för att täcka in alla de filmer/spel som är intressanta. Det som i början verkade så billigt gör att det rullar pengar likt förbannat.

Givet vilken spelskatt Nintendo sitter på är det egentligen hårresande att de inte redan har lanserat en modern variant av Xbox Game Pass. Den snåla motsvarighet som Switch ska få, där prenumeranten får låna gamla spel en kort tid, bleknar i jämförelse. Men Nintendo är och förblir Nintendo.

Xbox Game Pass ska lanseras under våren. Jag kommer definitivt kolla in vad den har att erbjuda och hoppas på humana priser även här oss nordbor. Av det som framkommit hittills finns det gott om riktigt bra spel redan från start. Måtte detta bli något.

(Visited 58 times, 1 visits today)