Välj en sida

I en odramatisk men mycket japansk show har Nintendo nu officiellt avtäckt Switch inför kamerorna. Vi fick se mer av konsolen, dess kontroll och några spel.

Switch släpps den 3 mars i Japan, Nordamerika och utvalda europeiska länder, däribland Sverige. Priset är 300 dollar, vilket nog tyvärr inte betyder 3000 kr i Sverige utan snarare 3500 kr givet momsen och den nya kemikalieskatten. Det kan rent av bli lite mer än så.

Priset är högre än jag hade förväntat mig och gör mig tveksam till formatets chanser att slå igenom. Nintendo beskriver Switch som en ”hemkonsol” som man också kan spela på hemifrån. Detta fokus är begripligt eftersom över 3000 kr för en bärbar spelkonsol är alldeles för mycket.

Som vanligt är Nintendo tämligen sparsamma med sina utläggningar om hårdvaran. De spel som visats upp hittills ger dock inte sken av att vara på PS4-nivå utan liknar faktiskt Wii U-standard, så prestandamässigt förväntar jag mig att Switch befinner sig någonstans mellan Wii U och Xbox One. Switch kommer precis som Wii U ha 32gb minne, vilket är begripligt med tanke på att det är plattan som är konsolen men samtidigt oerhört lite år 2017. Räkna med att köpa SD-kort.

Ett stort frågetecken har varit den nya onlinesatsningen. Ända sedan Gamecubes dagar i början på det nya millenniet har Nintendos akilleshäl varit online. Wii U blev aldrig det där stora steget framåt för Nintendo, även om Miiverse gillades av somliga. För Switch har vi inte fått se några detaljer exakt hur onlinetjänsten ska fungera än, bara att den kommer vara gratis från lansering och fram till i höst och att den som sedan prenumererar ska få ett NES- eller SNES-spel i en månad. Det lilla vi har sett av konsolens operativsystem är positivt, men åter igen är det alldeles för tidigt att fria eller fälla.

Spelen, då? För första gången sedan Gamecube medföljer inget spel när du köper en Nintendo-konsol. The Legend of Zelda: Breath of the Wild har Nintendo visat timtals av och det är som väntat ett lanseringsspel. Nytt var att de nu också lyfte på skynket för Super Mario Odyssey, ett nytt 3D-Mario som ska släppas lagom till julhandeln. Spelet ger mig lite Sonic Adventure-vibbar.

Det har ryktats om att en hel del populära Wii U-spel skulle konverteras till Switch. Mario Kart 8 Deluxe är ett sådant spel som konverteras men släpps med allt DLC och extra banor. Däremot valde Nintendo att i stället göra en uppföljare av Splatoon. Det skulle förvåna mig mycket om inte en upphottad version av senaste Super Smash Bros. är på gång också för lansering någon gång under året.

På spelfronten ser det annars rätt magert ut. Det vi sett hittills är Nintendos egna förväntade titlar, lite halvljumma tredjepartsspel och en konvertering av The Elder Scrolls: Skyrim. Än så länge har det inte visats någon exklusiv västerländsk titel som verkligen kan göra skillnad.

Det är förstås möjligt att det kommer visas på årets E3, men Switch släpps nu i mars och en bra lansering brukar vara om inte avgörande så i alla fall tongivande för en konsols framgång. En stabil release ger vind i seglen och stärker både utvecklares och konsumenters förtroende för plattformen.

Att EA utannonserade att FIFA kommer till Switch i höst är förstås viktigt. Men exakt hur pass passionerade EA är i att stötta Switch framöver vet vi inget om. Att de står på Nintendos scen och presenterar att FIFA kommer är ingen stor grej i sig. EA hade som bekant mycket positivt att säga om Wii U och skulle då skapa ett ”unprecedented partnership” med Nintendo. Men i realiteten upphörde stödet redan efter några månader. Nu precis som då hänger allt förstås på försäljningen.

Lanseringslineupen ser mycket gles ut, vilket förvånar lite givet att lanseringen högst sannolikt sköts upp och Nintendo utåt sagt att de vill hinna få spelen klara i tid den här gången. Det är tydligt att Nintendo satsar allt på att Zelda ska göra jobbet, och det är mycket möjligt att det räcker. Breath of the Wild är trots allt ett oerhört efterlängtat spel.

Ty gimmick-spel som 1,2 Switch och Arms, äldre spel som Rayman Legends samt Puyo Puyo Tetris och Just Dance 2017 kommer inte sälja några konsoler. Och egentligen är det Mario och inte Zelda som brukar vara en så kallad system seller.

Efter att Switch visades upp i en kort trailer i höstas kände jag att den förmodligen skulle komma att ha störst chans till framgång i Japan. Nattens avtäckning stärker mig i den uppfattningen. Ubisoft har dock sagt att de har mer att visa upp, och det har ju ryktats om att Beyond Good & Evil 2 ska bli tidsexklusivt till Switch, så det kommer säkerligen mer från dem. I övrigt är det väldigt tyst från västerländska utvecklare än så länge.

Här och nu är Switch en föga imponerande och inte särskilt intressant konsol som till råga på allt är alldeles för dyr. Frågan är vilka som Nintendo tänker ska lockas att öppna plånboken. Man kan spela Mario och Zelda på den, men det har man alltid kunnat på Nintendos konsoler och det hjälpte inte Wii U. Även om Joy-Con-kontrollerna är rörelsekänsliga saknar Switch en ny gimmick som känns ”wow”. Och det vi sett av tredjepartsstöd hittills är som sagt inte alls imponerande.

Mario i stadsmiljö. Super Mario Odyssey blir
Nintendos stora dragplåster i julhandeln.
(Visited 40 times, 1 visits today)