Välj en sida

Vi är på väg att lägga ett år bakom oss och välkomna ett nytt. Ett utmärkt tillfälle att sammanfatta 2016. Året som gick bjöd på en hel del toppar men också några dalar och sedvanliga fiaskon. I vanlig ordning listar jag dem utifrån en rad mer eller mindre obskyra kategorier.

Årets spel: Forza Horizon 3
2016 erbjöd visserligen inte någon riktig fullträff, men vi fick ett antal spel som kom rätt nära ändå. Inside var en upplevelse som ingen annan, ett spel som nästan är svårt att beskriva i ord och som därför bara måste upplevas. Playdeads korta men minst sagt intensiva spel tillhör ett av årets absolut bästa. Men det jag lagt ned mest tid på vid sidan om äldre spel är faktiskt Forza Horizon 3.

Om det är något vi svenskar behöver i det ack så bistra vintermörkret är det soldränkta australiska stränder. Forza Horizon 3 bjöd på just detta och blev mitt ytterst välkomna lyckopiller för att klara vintern i år.

Mina topp 5 2016
1. Forza Horizon 3 (Xbox One, PC)
2. Inside (Xbox One, PS4)
3. BioShock: The Collection (Xbox One, PS4, PC)
4. Uncharted 4: A Thief’s End (PS4)
5. Firewatch (PS4, Xbox One, PC, Mac, Linux)Årets lansering: Overwatch
Om du spelat mycket online i år är chansen stor att det är Overwatch du har spelat. Blizzards lagbaserade FPS har stormat fram på försäljningslistorna. På bara ett halvår lockade Overwatch 20 miljoner spelare. I dag är siffran sannolikt ännu högre. Blizzard har en ny kassako, och räkna med att vi får se mer av detta spel under 2017.


Årets comeback: Battlefield 1
Dices omtag på Battlefield-serien är ett grovkornigare, naknare och grisigare FPS än vad vi är vana vid. Helt klart ett bra försök att skildra krigets helvete i interaktiv form. I enstaka ögonblick lyckas det faktiskt sudda ut gränsen mellan verklighet och spel, men vi rycks alltid tillbaka och påminns om att jo, detta är bara ett spel som handlar om att leka krig. Inget mer.

Succén har dock varit omedelbar och det är förmodligen så att Battlefield 1 kommer vara mångas förstahandsval som onlinespel under de kommande åren.Årets telefon: Huawei Honor 8
Titeln brukar normalt tas av Apple eller Samsung, men i år har de två giganterna fått hård konkurrens av kinesiska Huawei. Honor 8 är en premiumtelefon som inte kostar som en premiumtelefon. Den är flera tusenlappar billigare än Iphone och Galaxy S7, är snabb och responsiv, har en riktigt bra skärm och inte minst en läcker design som får mig att i hemlighet slicka mig om munnen.

Kort sagt: en premiumtelefon som inte kostar som en… ja, ni fattar. Det fanns egentligen få anledningar för en Androidvän att välja en annan telefon 2016.


Årets fenomen: Pokémon Go
Det har egentligen inte varit någon konkurrens. Pokémon Go är både årets mobilspel och årets fenomen. Vissa bedömare spådde att hypen skulle dö på några månader, men ännu håller Niantics monstersamlande promenadlockande mobilsatsning flåset uppe.

Pokémon Go lockade både unga och gamla. Ett tag fick jag faktiskt lite Wii-vibbar när arbetskollegor som i övrigt inte har något intresse i spel satt i fikarummet och pratade om just detta spel. Det är häftigt när det händer, även om Pokémon Go aldrig var något för mig.

Årets snyggaste: Uncharted 4: A Thief’s End
Det är få som slår Naughty Dog på fingrarna när det kommer till förmåga och kunskaper att pressa ut det maximala ur valfri PlayStation-konsol. Uncharted 4: A Thief’s End var rent estetiskt och grafiskt ett mästerverk. Fantastiska miljöer, makalösa animationer och riktigt ”skådespeleri” från karaktärerna gjorde Uncharted 4 till en fröjd för båda ögon och öron och årets snyggaste spel.


Årets besvikelse: Unravel
Det är inte så ofta jag blir riktigt besviken på spel numera. Videorecensioner som släpps i god tid innan spelet brukar förskona mig från riktiga bottennapp (som dessutom är rätt få numera). Men i fallet Unravel pekade recensionerna både högt och lågt och jag var dessutom för nyfiken på det svenska indiespelet som utspelades i de norrländska markerna.

Trots den vackra inramningen och charmiga huvudpersonen, bidde det av nystanet endast en stump. Spelmässigt var Unravel på tok för svagt för att hålla som ett helt spel. Bättre lycka nästa gång, Coldwood.

Årets utannonsering: The Last of Us: Part II
Spelet som en hel värld har väntat på blev äntligen officiellt. Naughty Dog valde att visa upp The Last of Us: Part II inte på E3 utan på PlayStation Experience i december. En trailer som spelades in för ett och ett halvt år sedan trollband oss. Jag har sett den mer än tio gånger sedan dess. Uppföljaren till ett av spelhistoriens bästa spel är officiell. Men det lär dröja minst ett och ett halvt år till innan vi får spela det.

Årets jobbigaste: The Walking Dead
Det är få serier jag blir fullständigt torsk på, men AMC:s The Walking Dead är en sådan. Jag har under året inte bara köpt säsong 1-6 på Blu-ray och sett om dem (förutom den tråkiga säsong 2) utan också följt säsong 7 med växande fasa, avsnitt för avsnitt.

Nu är det uppehåll fram till februari, vilket redan har fått min puls att gå ned och suget att börja plana ut något. Men lita på att det är tillbaka igen lagom till andra halvlek – nu ska kampen mot Negan börja.

Årets fiasko: Samsung Galaxy Note 7
Efter den framgångsrika lanseringen av Galaxy S7 och S7 Edge skulle Samsung slutligen få Apple mot repen med den nya Note-mobilen, Note 7. Det hela slutade dock i ett miljardfiasko som kostat så mycket mer än bara sydkoreanska won för elektronikgiganten.

Note 7 visade sig nämligen lida av överhettningsproblem. Ja, mer än så; mobileländet tog faktiskt eld. Efter att ett antal av Samsungs ersättningsmobiler drabbades av samma problem och flygbolag började förbjuda Note 7 ombord fanns det ingen annan väg än att dra tillbaka telefonen och avsluta produktionen helt och hållet.

Detta har utan tvekan kostat förtroende och kunder för Samsung och är riktigt pinsamt för ett företag som varit så framgångsrikt så länge med att tillverka just smarttelefoner. (Missa inte Gizmodos lista över årets sämsta prylar, varav mer än en har fattat eld).

(Visited 32 times, 1 visits today)