Välj en sida

Ännu ett år är snart till ända. En återblick med årets flippar och floppar kommer i vanlig ordning om några veckor.

2016 var ett bra år. Vi fick stortitlar som Uncharted 4, Gears of War 4, Battlefield 1 och Forza Horizon 3, indiegodbitar som Inside, Firewatch och Oxenfree samt efterlängtade The Last Guardian, som lanserades nyligen. Ja, och så släpptes även Dead Rising 4, Final Fantasy XV och Watch Dogs 2.

Redan nu kan vi konstatera att nästa år kommer bli galet. Framför allt för alla som äger en PlayStation 4, som dels får de stora multiformatstitlarna och dels en rad riktigt starka exklusiva titlar.

Den 24 januari släpps Resident Evil 7 till PS4 och Xbox One. PS4-versionen har VR-stöd, så om du inte tycker att spelet är nog skrämmande i förstapersonsperspektiv kan du alltså testa att vara ”i spelet”. Blöja rekommenderas.

Den 1 mars släpps Horizon: Zero Dawn, som bara ser bättre ut för varje gång det visas. En dryg vecka senare är det dags för Nier Automata, hett efterlängtat av många som älskade det första spelet. Någon gång under året ska vi även få lägga vantarna på Mass Effect Andromeda och remaken av Final Fantasy VII.


I mars släpps även konsolversionen av Dreamfall Chapters, som ju släppts episodvis till PC men nu äntligen fått ett releasedatum till konsol.

Därutöver har vi några utannonserade spel som mycket väl kan försenas till 2018. Shenmue III känns osäkert, jag skulle snarast bli förvånad om det släpps i slutet av nästa år som planerat. Samma sak kan sägas om Red Dead Redemption 2. Days Gone har vi inget datum på än, men det utannonserades på E3 2016 så tidigast i slutet av nästa år känns rimligt. Vi vet inte riktigt hur långt gånget i utvecklingen spelet är.

Vad Xbox One har att bjuda på under nästa år är lite mer oklart. Tokcharmiga Cuphead är förstås ett givet köp men ett strategispel som Halo Wars 2 är lite för snävt för att locka breda grupper. Möjligen är det Crackdown som Microsoft hoppas ska bli det stora dragplåstret i nästa års julhandel (det är för tidigt för Halo 6) eller möjligen MMO-spelet Sea of Thieves. Scalebound ser tyvärr inte särskilt bra ut alls längre.

Phil Spencer försöker hålla humöret uppe på Twitter, men det enda jag kan tänka mig som inte redan utannonserats och som kommer att släppas med kort varsel är ett nytt Forza Motorsport. Vilket väl känns sådär halvljummet efter sex spel. Eventuella stora utannonseringar på E3 2017 kommer förstås handla om spel som lanseras om något eller några år.

Nej, 2017 ser ut att bli Sonys år. Xbox One-ägarna behöver förstås inte hänga läpp – de flesta spel som kommer till PS4 är trots allt multiformatstitlar som även kommer Xbox-spelare till del – men om vi tittar strikt på exklusiva titlar är det tydligt att PS4 har ett riktigt starkt år framför sig.

Om spelen lever upp till hypen, vill säga. Alltid är det ju något som inte gör det. Hur snyggt och storslaget Uncharted 4 än var, kan jag säga direkt att det inte är årets spel för min del.

Microsoft hoppas mycket på Sea of Thieves.
Så mycket annat exklusivt har inte Xbox One att erbjuda 2017.
(Visited 12 times, 1 visits today)