Välj en sida

Black Friday. Den största shoppingdagen på året i USA har hittat även till Sverige. Det är nu du ska rusa till butiken, trängas med hundratals andra shoppingstinna människor, öppna plånboken och sedan vrida ur det sista så att absolut ingenting finns kvar.

Eller så kan du förstås stanna hemma, titta på Idol och låtsas som ingenting. Eftersom jag har handlat det jag behöver för året, åtminstone när det gäller spel, elektronik och dylikt, kommer jag inte gå ut efter jobbet i dag. Men jag ska tillägga att priserna lockar mig att köpa en hel del som jag inte riktigt behöver. I dag är således självdisciplinens dag för mig.

Det är nu som giganterna Sony och Microsoft slåss om att sälja så många konsoler och spel de bara kan för att ge sin respektive plattform en boost inför nästa år. Och, förstås, tjäna pengar.

Xbox One vann som bekant oktober i USA. Med bred marginal, dessutom. Läckta uppgifter visar att PlayStation 4 fick se sig besegrad med en marginal på nästan 100 000 enheter: 329 000 mot 235 000. Det var fjärde månaden i rad som Xbox One gick vinnande ur striden mot PS4 på nordamerikansk mark.

November kan bli en annan historia eftersom PS4 Pro släppts. Den kommer garanterat gå bra under den första tiden, trots att den är dyrare än både Xbox One och slimmodellen av PS4.

Läckta siffror visar att Battlefield 1 sålde nästa exakt lika bra till båda konsolerna i oktober (647 000 till Xbox One, 644 000 till PS4). Räkna med att detta spel kommer bära konsolförsäljningen även i november, tillsammans med ett antal prisvärda bundlingar. Varken Sony eller Microsoft har något riktigt stort exklusivt spel i november eller december så det mesta handlar om bundlingar.

Nintendo har inte så mycket att sätta emot i år. Wii U har inga nya spel och det verkar inte finnas några prissänkningar att tala om på själva konsolen. Det erbjuds därmed en del prissänkta spel till 3DS och en del äldre spel med lägre pris till Wii U.

Detta handlar således bara om Xbox och PlayStation. Microsoft har fått blodad tand sedan Xbox One S började vinna i månad efter månad. Gapet mellan konsolerna på den nordamerikanska marknaden är dock hela 1,5 miljoner enheter, så det kommer krävas många månaders slit för att komma ikapp. Om det ens är möjligt.

Sony beskylls av somliga för att ha blivit lite för bekväma och tillbakalutade efter nästan tre år av närmast oavbruten framgång. November i USA kommer bli en bra värdemätare på hur det ligger till med den saken. Här i Europa har Sony däremot segern i sin hand redan på förhand.

Läs även:
MCV: ”Black Friday is the worst thing to happen to retail”

(Visited 15 times, 1 visits today)