Välj en sida

Nintendo har redovisat räkenskaperna för det senaste halvåret (1 april-30 september). Företaget visar en minskad spelförsäljning med 33 procent samtidigt som den digitala försäljningen sjönk med nästan lika mycket under samma period jämfört med samma tid året före.

Att Wii U är död och 3DS döende vet vi sedan länge. Ännu ett bevis för detta var att Nintendo sålde 340 000 Wii U-konsoler under det senaste kvartalet. Visserligen ökade försäljningen av 3DS något tack vare Pokémon Go, men att Nintendos nya mobilsatsning inte ger några avtryck i finanserna är lite förbryllande. Har mobilspelet Miitomo blivit ett fiasko?

Nintendo har nu sålt 13,36 miljoner Wii U, vilket ställer i fråga om konsolen ens kommer passera 14 miljoner sålda enheter under sin livstid och påminner oss åter igen om vilket riktigt praktfiasko Wii U är. 3DS såldes i 1,7 miljoner exemplar och har nu passerat 61 miljoner sålda enheter världen över.

Den enda ljuspunkten i denna halvårsrapport är Pokémon Go, som förklarar merparten av värdeökningen av bolagets aktier på 115 miljoner dollar genom The Pokémon Company. Nintendo sänker emellertid förväntningarna på resultatet för hela räkenskapsåret från en redan låg nivå.

Nu ligger allt fokus på den kommande konsolen Switch. Efter fyra svaga år med Wii U måste Nintendo vända på skutan, få upp inkomsterna och bli en relevant spelare igen. Hur illa läget är just nu visar staplarna högst upp i bloggposten.

Visserligen genomför företaget en omstruktureringsprocess som är tänkt att ge inkomster genom franchising från bland annat nöjesparker. Detta är tänkt att göra Nintendo mindre sårbara för ett eventuellt fiasko på konsolmarknaden.

Nintendo planerar att skeppa två miljoner enheter av Nintendo Switch innan den 31 mars 2017, vilket betyder att de förväntar sig en stabil lansering men inget mirakel. Wii U sålde i nästan två miljoner exemplar från sin lansering i november 2012 till årets slut (en dryg månad), så Switch borde rimligen kunna matcha detta. Även om en novemberlansering alltid är att föredra.

Jag är även nyfiken på hur Nintendo ser på Kina. Varken Sony eller Microsoft har lyckats där. Switch har en lite annan approach, vilket möjligen skulle kunna intressera kineser. Det kan vara värt att prova i alla fall.

(Visited 43 times, 1 visits today)