Välj en sida

Får lär ha missat vilka bekymmer som Samsung har haft med sin nya telefon Galaxy Note 7 under den senaste månaden. Många telefoner tog nämligen eld.

Samsung kallade tillbaka 2,5 miljoner telefoner och ersatte de drabbade kunderna med en ny, men när det visade sig att samma problem upprepades även med ersättningsmobilerna valde Samsung att helt dra in telefonen och sluta tillverka den.

Maken till fiasko har vi nog aldrig sett i den moderna mobiltelefonbranschen. Att det drabbar en så pass stor och respekterad tillverkare som Samsung är anmärkningsvärt, och att det till råga på allt handlar om företagets nya flaggskeppsmobil gör det hela särskilt illa.

Ekonomiskt är detta är stort slag för Samsung, som nyligen vinstvarnade med en förväntad ökning med 5 procent. Det pratas om kostnader på 150 miljarder i bland annat utebliven försäljning. Hur det skadar varumärket är svårare att sätta en prislapp på.

Den oerhört populära Note-serien är med säkerhet död efter detta. Samsung kan förstås lansera en liknande telefon med ett annat namn, men skadan är likväl stor. Kunder kan börja fundera både en och två gånger om de verkligen vågar välja en från Samsung  nästa gång de ska köpa en telefon.

Det är obegripligt hur detta fiasko har kunnat uppstå. Testades inte telefonerna i förväg? Jo, det görs självfallet alltid tester innan lansering. Exakt hur felration ser ut vet vi i dagsläget inte, förmodligen handlar det om väldigt få telefoner, men just eld och explosioner är något betydligt värre än en elektronikvara som bara lägger av, låser sig eller dylikt.

När den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA uppmanade passagerare att inte ladda sina Note 7-telefoner på flyget gick nog allvaret fram även till Samsung, som tog det säkra före det osäkra.

Efter två år av lyckade lanseringar och ökad försäljning kan Samsung ha lagt krokben för sig själva och gett sina konkurrenter en gratisboll från straffpunkten.

Om vi ska hitta något positivt med hela denna soppa är det möjligen att Samsung faktiskt prioriterat säkerheten först och valt att ta den ekonomiska smäll som en nedlagd flaggskeppsmobil innebär.

(Visited 35 times, 1 visits today)