Välj en sida

Jag har varit intresserad av Nvidia Shield Android TV ända sedan den släpptes i fjol. Skälet är att hemmet saknar en set-top-box som gör allt.

När jag köpte min Samsung smart-TV för snart fyra år sedan trodde jag att jag hädanefter skulle slippa fler lådor under TV:n för annat än spel. I dag vet jag bättre.

Samsung har inte direkt satsat helhjärtat på att uppdatera och förbättra utbudet av appar. Fortfarande saknas stöd för SVT Play och TV4 Play, och det trådlösa tangentbord jag köpte gillade TV:n inte alls.

Jag sökte en box som klarar allt detta och dessutom bättre än alla andra. Därför föll valet till slut på Nvidia Shield.

Att det går att spela på den är en bonus, men förmodligen inget jag kommer dra nytta av dagligen eftersom jag har både Xbox One och PlayStation 4 här hemma.

Första intryck
Efter några korta minuter av uppdateringar står min Shield bredvid TV:n och sprider sitt mysiga gröna sken. Uppkopplad till mitt hemmanätverk och redo att köra igång.

En sak är säker redan här: Shield är den sexigaste set-top-boxen på marknaden. Nvidia har designat den för att sticka ut från marknadens alla snusdoseliknande boxar men samtidigt smälta in bland övrig elektronik i TV-bänken.

Det första jag reagerar för när jag letar runt är frånvaron av lagg. Jag hoppar mellan YouTube, Netflix, väderappen och allsköns appar i stort sett sömlöst. Inga laddtider någonstans. För att Shield ska fungera som bäst rekommenderas dock en snabb och stabil uppkoppling (jag har sett videorecensioner där användaren uppenbarligen har ett rätt långsamt internet).

Upplevelsen är även intuitiv i så måtto att du exempelvis kan gå in i radioappen, välja en kanal och sedan surfa vidare och göra annat samtidigt som radion fortsätter att strömma i bakgrunden.

Priset
Det som talar uppenbart emot Shield är prislappen. 1890 kr för 16gb-modellen är saftigt om man främst tänkt använda den för streaming och Android i TV:n (är du en spelare är 500gb-modellen för 2990 kr att rekommendera eftersom hårddisken fylls snabbt om du laddar ned spel).

Ingår i priset gör det som syns ovan: handkontroll, strömkabel, hdmi-kabel och mini-usb-kabel för att ladda kontrollerna. Om man inte vill använda den ganska stora handkontrollen för att navigera finns alternativet att köpa till en fjärrkontroll för närmare 600 kr. Den har knappar för navigering, inspelning och röststyrning samt en touchkänslig platta i mitten för volymen.

Vill du ställa konsolen vertikalt, kanske bredvid TV:n i stället för i själva TV-bänken, får du räkna med ytterligare 330 kr. Då får du å andra sidan ett tungt och snyggt ställ i metall, med vadderad insida, som även kan fästas på en plan yta genom att dra av plastfilmen på undersidan (det är dock tillräckligt stabilt ändå).

Summa summarum får du räkna med 3000 kr, vilket är ungefär vad en Xbox One eller PlayStation 4 kostar – men vill du snåla kommer du alltså undan med under 2000 kr och snålheten kostar dig inga funktioner.

Full kontroll – till Xbox One, Shield och PS4.

Handkontroll eller fjärrkontroll?
Det ingår således en handkontroll i paketet, oavsett om du köper 16gb- eller den dyrare 500gb-modellen. Handkontrollen bär drag av Microsofts Xbox-kontroll men känns inte lika ergonomisk och självklar i händerna. Axelknapparna har inte samma djup, A-B-X-Y-knapparna är lite för hårda och styrkorset är inte mer än acceptabelt.

Ergonomiskt är Shield-kontrollen inget mästerverk för den som tillbringat oräkneliga timmar med olika handkontroller genom åren, men efter några kvällar ligger den ändå rätt skönt i händerna. Kort sagt: den fungerar.

Handkontrollen har en väl synlig volymknapp, uttag för hörlurar och med en lätt knäpp på Nvidia-loggan kan du använda röstsökning för att hoppa mellan appar, söka på YouTube eller varför inte få fram info om en skådespelare i en film du tittar på. Jag sätter ett litet frågetecken för batteritiden i nuläget. Att de kapacitiva knapparna lyser när kontrollen används gör att den slösar batteri helt i onödan (jämför med DualShock 4-kontrollens lampa som inte går att stänga av).

Trots att de två kontrollerna har samma funktioner och trots fjärrkontrollens något hårresande pris rekommenderar jag ändå att man köper till en fjärrkontroll, i synnerhet om du har tänkt använda Shield främst för annan underhållning än spel. Den är liten, platt och väldigt smidig att använda.

Shield som spelkonsol
Om du inte vill köpa en renodlad spelkonsol men har ett visst intresse för spel, är Shield ett tänkbart val. Den utklassar bland andra Apple TV tack vare att den har en riktig handkontroll och du får tillgång till Google Play och Nvidias egen Netflix-tjänst för spel GeForce Now. Denna streamingtjänst, som kostar ungefär som ett Netflix-abonnemang, erbjuder mängder av spel. Har du bara en stabil uppkoppling fungerar det bra. Däremot blev jag besviken på att kunna konstatera att många spel endast fungerar till Nvidias tablet med tryckkänslig skärm, inte till Shield-konsolen.

Ställd sida vid sida med exempelvis PS4 får Shield föga förvånande stryk, framför allt vad gäller utbud av nya kvalitetsspel men förstås även i ren prestanda. Det finns inte ett enda exklusivt spel till Nvidias konsol, inget som skriker ”killer app”. Shield har alltså inget eget Uncharted 4, vilket i och för sig inte behöver vara ett problem om du nöjer dig med alla utmärkta multiformatsspel där ute. Just de spel som toppar försäljningslistorna varje månad. Men det är ett problem om du tänker dig Shield som ett fullgott alternativ till PS4. Det är den inte.

Med sin prestanda, handkontroll och bibliotek av något år gamla multiformatsspel, Google Play, GeForce Now och en streamingfunktion från din PC placerar sig Nvidia Shield en bit efter Xbox One och PS4 men klart före alla andra set-top-boxar för den spelintresserade.
Värt att nämna är att Nvidia arbetar för att knyta till sig fler utvecklare, som Sega och Warner Bros., men det är osannolikt att det kommer resultera i annat än spel som även släpps till andra format.

Prestanda och funktioner
Nvidia uppger själva att Shield med sitt Tegra X1-chip med 3gb ramminne (för övrigt det som uppges sitta i Nintendos nästa konsol) prestandamässigt är dubbelt så kraftfull som Xbox 360. Det placerar den ungefär mellan Wii U och Xbox One. Detta är fullt tillräckligt för att spela AAA-spel som Call of Duty, Batman: Arkham Knight och Crysis 3 i 1080p och 60 bilder i sekunden. Om du köper 16gb-modellen och är rädd för att få slut på plats kan du utöka minnet med ett micro-SD.

Shield har även stöd för Dolby Digital surroundljud och upplösning i 4K, vilket ger den en känsla av att vara en trygg investering även på några års sikt.

Röstsökning kan låta som en gimmick men fungerar förvånansvärt bra, både som genväg till appar och för att söka i dem. Även på svenska. Men det känns lika pinsamt att prata med TV:n nu som för första gången i min smart-TV för fyra år sedan.

Shield stöder förstås Googlecast, vilket betyder att du kan streama från din telefon, platta eller laptop som om du hade pluggat in en Chromecast i TV:n. Detta är en välkommen funktion, men lyckligtvis finns redan appar som YouTube på hemmaskärmen.

SLUTOMDÖME
Ett tydligt tecken på att Nvidia Shield är en nischprodukt är att den är lite knepig att hitta i butik. Jag fick googla runt, beställa online hos en av landets stora elektronikåterförsäljare och sedan hämta upp den i kassan.

Shield är också något av en paradox; å ena sidan byggd för corespelare som kan betala runt 2000 kr för en snygg och kraftfull konsol/streamingbox men å den andra utan ett enda exklusivt spel. Man får nöja sig med ”enkla” spel via Google Play och något år gamla mainstreamtitlar som Call of Duty och Batman. Det går inte riktigt ihop.

Så vilken är egentligen målgruppen? Kanske sådana som jag. Vi som söker en liten och kraftfull box som håller hög prestanda och känns framtidssäkrad tack vare 4K, vi som vill ha den för att se på Netflix, YouTube och olika kanalers playfunktioner, önskar möjlighet att använda Plex och Kodi samt strömma material från vår mobil och laptop. Och som föredrar något lite sexigare än en rund dosa i hdmi-uttaget på baksidan.

Tillhör du denna målgrupp – ja, då är Nvidia Shield ett gjutet val. Den har åtminstone gjort min tillvaro i vardagsrummet mycket trevligare. 

+ Prestandan
+ Bredden i funktionalitet
+ Sexig design

– Dyr
– Inga exklusiva spel
– Väldigt fokuserat på Googles tjänster

Betyg: 8/10

Det finns många videorecensioner att välja bland för den som är nyfiken, kolla gärna in Android Authoritys.

(Visited 168 times, 1 visits today)