Välj en sida

Matt Damon har varit en stor skådespelare i Hollywood i snart 15 år, med Bourne-filmerna som hans riktiga genombrott i actionsegmentet efter att rollen i Good Will Hunting gjorde honom världskänd som en mer än kapabel skådis.

Just nu är Damon bioaktuell i nya Jason Bourne, men vi behöver inte vänta länge på att se honom i ännu en storfilm. I Zhang Yimous historiefantasymix The Great Wall (trailer) syns Matt Damon i en av huvudrollerna.

Nog hajar jag till lite när jag ser trailern. Vackra vyer över bygget av kinesiska muren. Klipp. Nämen, där kommer ju Matt Damon och går.

Det kan tyckas lite märkligt med en vit man i det som var det ännu inte bildade Kina 200 före Kristus, men ändå. Allt för Hollywood och publiken i väst.

Den förste kejsaren (och tyrannen) Qin Shi brukar ges ”äran” för att ha låtit resa ett av världens mest imponerande byggnadsverk, vilket är åtminstone delvis sant. Han enade i alla fall, medelst erövring, det som till slut blev Kina.

The Great Wall har amerikansk biopremiär den 17 januari. En vecka senare får vi svenskar se Matt Damon, Andy Lau med flera slåss mot demoner. Då går filmen upp på svenska biografer.

(Visited 28 times, 1 visits today)