Välj en sida

Nintendo har redovisat sin kvartalsrapport för perioden april-juni 2016. De gör en knapp förlust och överlag visar siffrorna en stagnation i Nintendos affärsmodell.

Under kvartalet som gick såldes 220 000 Wii U-konsoler, vilket är mer än en halvering jämfört med samma kvartal i fjol. De sålde även 4,68 miljoner spel, vilket är en ökning med 3 procent. Wii U-ägarna må inte vara många, men de köper åtminstone spel till formatet.

Nintendo uppger ”stadig försäljning” av nya releaser som Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games och Star Fox Zero/Guard, men några siffror nämns inte.

220 000 sålda enheter är förstås patetiskt (det är ungefär vad Xbox One säljer en enskild månad bara i Nordamerika), men det innebär inte det sämsta kvartalet för Wii U. Våren 2013 nåddes en bottennivå med 160 000 sålda konsoler, vilket startade en diskussion om konsolens framtidsutsikter. Totalt har Wii U nu passerat 13 miljoner sålda världen över, vilket är långt under de nära 22 miljoner som Gamecube presterade.

Nintendo 3DS går fortfarande helt OK. Nintendo sålde 940 000 exemplar, vilket var en minskning med blott 7 procent. Även här ökade spelförsäljningen något. Men visst börjar 3DS sjunga på sista versen, vilket är begripligt eftersom den nu är drygt fem år gammal.

Amiibo har varit en succé för Nintendo, men även här minskar nu försäljningen. Hela 60 procent färre Amiibo-figurer såldes under förra kvartalet, vilket Nintendo själva förklarar med att det har släppts färre spel med Amiibo-stöd. Jag har dock fått intrycket att folk köper figurerna som samlarobjekt, inte främst för att använda dem i Nintendos spel.

Det är mycket som står på spel för Nintendo just nu. Det krävs nu en sorts omstart för företaget. Wii U och 3DS har visat att Nintendo behöver förändras och utveckla en ny affärsmodell. Kanske är NX just detta.

(Visited 62 times, 1 visits today)