Välj en sida

Microsoft drog igång Xbox Live under 2002 och har sedan dess tagit ut en avgift för alla som vill spela online och ha tillgång till vissa tjänster. Numera kallas betaltjänsten Xbox Live Gold.

Under den förra konsolgenerationen kom Sonys onlinetjänst PlayStation Network igång på allvar, men till skillnad från Microsofts var den gratis. Enligt de allra flesta låg den dock betänkligt efter Xbox Live i kvalitet och kapacitet.

Inför lanseringen av PlayStation 4 beslöt Sony att följa Microsofts exempel och ta betalt. Det gnälldes visserligen en del, men jag tror att även många av dem som var negativa ändå har valt att betala för att få tillgång till PlayStation Plus.

I sina räkenskaper berättar Sony att PlayStation Plus har 21 miljoner prenumeranter. Utvecklingen är rätt tydlig som synes på staplarna ovan. Sony såg givetvis vilken kassako Xbox Live var och undrade varför de skulle avstå från sådana inkomster.

Att PS4 blivit så populär hjälper förstås också till – ungefär hälften av PS4-ägarna betalar för PS+. Det är oerhört bra, och det är även troligt att detta ätit av de inkomster som Microsoft vant sig vid att få in på Xbox Live. Få lär betala för två olinetjänster. Har vännerna väl köpt PS4 så faller det sig naturligt att även betala för att få spela online med dem.

Denna generation är så annorlunda den förra på flera sätt. Nu tjänar Sony pengar både på varje såld konsol och på varje person som spelar online. De mörka tiderna med ständiga underskott tycks fjärran.

(Visited 33 times, 1 visits today)